Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar

Alexander Raymond (1910–1956) är en av de verkliga giganterna i seriernas korta historia. Andra serieskapare kan överträffa honom på vissa specialområden, men ingen har någonsin ägt en sådan mångsidighet.

Raymond började teckna serier som medhjälpare på ”Blondie” och ”Spud & Tim” och fick år 1934 teckna egna serier, nämligen ”Secret Agent X-9”, vars scenario skrevs av den hårdkokte deckarförfattaren Dashiell Hammet, vidare ”Flash Gordon” och ”Jungle-Jim”, som han själv skrev.

Men det var ett alldeles för stort jobb att hålla igång och efter 2 år lämnade Raymond ifrån sig X-9.

Raymonds serier blev omedelbart stora succéer. Det första Blixt Gordon-äventyret varade i 8(!) år och publicerades i dagstidningarnas söndagsbilagor. Djungel-Jim fungerade som ”Top panel” till Gordon och de delade på en sida i förhållandet 1 – 2. År 1944 inkallades Raymond till krigstjänstgöring och vid återkomsten 1945 lämnade han ifrån sig sina muskelknuttar och skapade en ny seriehjälte, den sympatiske och intellektuelle privatdetektiven Rip Kirby. Denna serie blev ingen ögonblicklig succé, utan har långsamt men säkert arbetat sig in i folks medvetande.

År 1956 omkom Raymond i en bilolycka.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 1 (1/1968). Texten återges med skribentens tillåtelse.