Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Fantastiska Fyran. Copyright: Marvel Comics.
  • Artiklar

Den amerikanska serietidningsmarknaden har under 1960-talet helt dominerats av Marvel Comic Groups utgivningar. Det är ingen tillfällighet. Antingen man gillar Marvels serier eller inte, tvingas man erkänna att de förnyat äventyrsserien både vad gäller innehåll och form. HASSE SIDÉN kommer att presentera den tillkrånglade mytologien i Marvel-världen i ett antal artiklar och börjar nu med att berätta om de i Sverige mest förekommande figurerna.

Fantastiska Fyran

Den allra första av Marvels serier med den moderna typen av superhjältar var ”Fantastic Four” – ”FF” kort och gott eller på svenska ”Fantastiska Fyran”. Och den kvartetten gör sannerligen skäl för namnet. Chefen själv, Reed Richards alias Mr. Fantastic, kan töja ut sin kropp, armar och ben flera hundra meter. Som en elastisk måltavla kan han ta emot en kulkärve och sedan låta den studsa tillbaka mot angriparen. Reeds fru heter Sue och kallas ”The Invisible girl”, eftersom hon bokstavligt talat kan göra sig osynlig, när det passar. Dessutom har hon förmågan att kasta ut skyddande kraftfält. Sues bror Johnny Storm kan genom att koncentrera sig och ropa ”Flamma på” förvandla sig till ”The Human Torch” (Den Mänskliga Facklan) och som sådan äger han flygförmåga. Men han slocknar förstås då och då … Den fjärde och mest personlige medlemmen i Fantastiska Fyran heter egentligen Ben Grimm, men är mest ”The Thing” (”Grejen” eller ”Bamsen”, som han heter på svenska) en stor, bullrande och enormt stark stenkoloss, som ständigt gnabbas med Johnny och som älskar att få ge sig in i ett rejält slagsmål med någon av Marvel-rikets superskurkar, vrålande sitt stridsrop ”It’s clobberin time” (”Det är dängar-dags”). Ben kan inte byta mellan mänsklig och supermänsklig gestalt, utan är alltid bunden till sin stengestalt, vilket är hans livs stora problem.

Fantastiska Fyran. © Marvel Comics

Fantastiska Fyran är trots alla sina övernaturliga egenskaper födda på Jorden. Det var under en resa i rymden någon gång år 1961, då serien startade, som kvartetten passerade genom ett kraftigt kosmiskt strålbälte, vilket förändrade strukturen i deras kroppar. Allt enligt FF:s andlige fader, Marvel-redaktören Stan ”The Man” Lee. Serien tecknas av Jack Kirby, som gjorde ”Captain America” på 1940-talet.

Fantastiska Fyran residerar i den fashionabla övervåningen på Baxter Building någonstans i New York och därifrån gör FF snabba utryckningar, när världen hotas av någon fara.

Ur Fantastiska Fyran. © Marvel Comics.

Fantastiska Fyran kämpar ständigt mot s.k. superbovar, både av jordisk härkomst och sådana från främmande planeter. Till de sistnämnda hör den mäktige Galactus med sin motvillige medhjälpare, den dock inte bovaktige ”Silversurfaren”. Företrädare för den mera jordnära ondskan är t.ex. Dr Doom, ”The Mad Thinker”, ”Psycho-Man” och ”The Sandman”. Med i rollistan finns också de ”icke-mänskliga”, som ”Vattenmannen”, karatespecialisten Karnak, Medusa, som använder sitt flera meter långa röda hår både som skydd och som vapen, och jättehunden Lockjaw – en slags sentida ättling till vovvarna i sagan om Elddonet.

Trots fantastiska och övermänskliga egenskaper, tekniskt kunnande och hjältemodiga insatser i rättvisans tjänst, råkar FF ibland ut för triviala saker som vräkningshot för att hyran inte är betald. Det är tydligen inte särskilt ekonomiskt lönande att vara superhjälte. Ett annat mänskligt drag är makarna Richards tillökning i familjen, som nyligen ägde rum.

Spindeln

”The Amazing Spider-Man” eller ”Spindeln” som han döpts till på svenska, är en muskulös, stark och smidig superhjälte, som i oöm, röd-och-blå kostym jagar superbovar som ”The Kingpin, ”Elektro” och ”The Green Goblin”.

Spindeln har råkat ur för en förkylning … © Marvel Comics.

Privat heter Spindeln Peter Parker och är en ganska tanig collegegrabb, som inte bara har bekymmer med läxorna utan också med sin välmenande men tjafsiga faster May och sin söta blonda flickvän Gwen. Från sistnämnda måste han ideligen smita iväg för att byta om till Spindeln när plikten kallar. Och i Peters hemstad står inte telefonkioskerna lika tätt som i Stålmannens Metropolis.

Sina övernaturliga superkrafter fick Peter Parker för några år sedan, när han i sin skola råkade bli biten av en spindel, som utsatts för radioaktiv strålning. Detta ”förändrade den kemiska balansen i hans blod”, och gav honom superkrafter. Spindeln kan inte flyga, men väl hoppa minst tre våningar i höjden. Hans fingertoppar och fotsulor har dessutom förmågan att klibba fast mot väggar och tak, så att han obehindrat klättrar uppför lodrätta ytor och rätt-upp-och-ner. Runt handlederna bär Spindeln armband med en sprutmoj, från vilken han med en lätt tryckning kan spraya fram starka och bärkraftiga nät. Med hjälp av dessa svingar han sig sedan fram mellan skyskraporna som en modern Tarzan.

Peter Parker extraknäcker på lediga stunder som fotograf på tidningen Daily Bugle, vars koleriska chefredaktör J. Jonah Jameson är en svuren fiende till Spindeln, som han anser vara en maskerad förbrytare och samhällsfara. Han gör allt för att avslöja Spindelns rätta identitet och svartmålar denne i sina artiklar.

Serien tecknades till att börja med av Steve Ditko, som har ett lite gammaldags och lätt karikatyrbetonat maner. Idag är det Johnny Romita, som på ett modernare och snitsigare sätt ger karaktär åt Spindeln och hans värld.

Kapten Marvel

Kapten Marvel är ett relativt sent tillskott i Marvel-koncernens flora av fantasifulla seriehjältar. Denne Kapten Marvel är dock Inte släkt med med 40-talets Stålmanskopia.

Kapten Marvels äventyr startade i magasinet ”Marvel’s Super Heroes” nr 12 (januari 1967), men han blev så populär att han snart fick ett eget magasin, Gene Colan tecknade serien i dess första sex avsnitt, men lämnade sedan över till Don Heck.

Kapten Marvel kommer från en fjärran vintergata och tillhör superrasen Kree. Han kom till Jorden som dess hemlige emissarie med uppdrag att bevaka våra stapplande försök med rymd- och raketforskning.

Ruta ur Kapten Marvel. © Marvel Comics.

Runt Jorden, men osynligt för våra blickar, kretsar det rymdskepp som är Kapten Marvels bas. Dit återvänder han ideligen, dels för att rapportera och dels för att förnya sitt förråd av den speciella vätska, som gör att han kan andas på Jorden.

Kapten Marvel har många och stora problem att brottas med. Det gäller dels att hålla identiteten hemlig på Jorden. Därför uppträder han som vetenskapsmannen Walter Lawson på en raketbas ”någonstans i Amerika”. Dels försöker hans chef på rymdskeppet, den illvillige Överste Yon-Rogg, göra sig av med honom, bl.a. för att kunna ta hand om Kapten Marvels fästmö, doktor Una, som också är stationerad på rymdskeppet. En ytterligare komplikation är den vackra, blonda säkerhetschefen Carol Danvers, som är Lawson-Marvels övervakare på den amerikanska raketbasen. Hon är misstänksam och ganska så snorkig mot Lawson, men förälskad i Marvel. Miss Denvers har förstås ingen aning om att Walt Lawson och Kapten Marvel är en och samma person, så än så länge är allt frid och Freud …

Kapten Marvel bär en grönvit, skottsäker uniform med skyddshjälm, som samtidigt maskerar han ansikte. Han är utrustad med kraftiga strålvapen av armbandsmodell och kan flyga via små jetmotorer i sitt bälte. Hans svaga punkt är givetvis att han inte kan andas vår luft hur länge som helst.

Kapten Marvel är den mest science fiction-inspirerade av Marvels hjältar och hans motståndare har vid flera tillfällen också kommit från rymden, t.ex. ”The Super Skrull” eller de modsliknande varelserna från planeten Aakon. Men Kapten Marvel har även hunnit med att ta några nappatag med väl etablerade Marvel-skurkar som Quasimodo, Roboten ”The Sentry”, ”The Metazoid” (som är tillverkad i Ryssland) och så Prins Namor (The Submariner).

Och trots att Kapten Marvel kommer från en fjärran värld har han redan räddat Jorden undan total förödelse från sin egen ras, som anser vårt klot vara ett provrör utan större värde …

Ruta ur Kapten Marvel. © Marvel Comics.

Demonen

”Daredevil” är den på ett sätt mest jordnära av Marvels färgstarka seriehjältar, men samtidigt också en av de mest fantastiska. ”Demonen” är nämligen blind! Och ändå kastar han sig dödsföraktande ut genom fönster i diverse skyskrapor och svingar elegant fram mellan himmel och jord. Oftast via flaggstänger eller med hjälp av sin fiffiga, ständigt medhavda ”pisk-lina”. Med tanke på att Demonen inte kan flyga rör han sig ofta på oroväckande höjder. Men han har förstås en ersättning för sin förlorade synförmåga. Han har en slags inbyggd ”radar”, som gör att han ”ser” allt som händer. Denna ”super-syn” fick Matt Murdock vid samma olycka, som gjorde honom blind. Han blev överkörd av en lastbil, som transporterade radioaktivt material.

Demonen. © Marvel Comics

Demonen måste naturligtvis som de flesta andra Marvel-hjältar hålla sin rätta identitet hemlig. Ingen anar alltså att den rödhårige, stillsamme och försynte advokaten Matt Murdock och superhjälten Demonen är en och samma person. Ibland har dock Matt lite svårt att förklara för sin knubbige partner ”Foggy” Nelson och sin snygga sekreterare Karen Page var han hållit hus, när Demonen varit i farten.

Dessutom har Matt det lite extra trassligt med sekreteraren. Han är kär i henne och hon i honom. Men han vågar inte avslöja sina känslor och sin Demonen-identitet för henne. Matt funderar visserligen på att fria i nästan varje nummer, men han ångrar sig i sista minuten.

Gene Colan, en av Marvels drivna stabstecknare som bl.a. också är ansvarig för ”Iron Man”, ritar numera ”Demonen”. Men serien har ett brokigt förflutet på den konstnärliga sidan, Bill Everett var först och bland övriga tecknare hittar man Mad-bekante Wallace Wood, Joe Orlando och Spindeln-tecknaren Johnny Romita.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 5 (3/1969). Texten återges med skribentens tillåtelse.