Generic filters
Exact matches only

Fakta

Gerilla-serien nr 2: Uppdrag i Sahara Gerilla-serien nr 2: Uppdrag i Sahara
Av: Författare: Janne Lundström
Tecknare: Ola Nyberg
Format: Seriealbum
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 1979
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Realism
Övrigt: Serien har tidigare publicerats i i tidningen Vi.

Gerilla-serien nr 2: Uppdrag i Sahara

Böcker

Här återknyter man bekantskapen med två svenska seriepersoner. (Det tar emot att skriva seriefigurer, när karaktärerna är så verkliga som här.) Dels möter man journalisten Anders Johnsson, dels läkaren Eva Svedberg. Anders sänds av sin tidning för att studera förhållandena i Västsahara. Han får följa med en grupp från Polisario in på det av marockaner ockuperade området. När han sedan besöker ett sjukhus för flyktingbarn, blir han upprörd och beslutar sig för att försöka få Eva att komma dit som läkare.

Med dramatiska svängningar kommer händelserna sedan att kretsa kring en stupad sahariers pass och det meddelande som kan finnas på ett urrivet blad. Meddelandet bör ge upplysningar om var två väskor med ytterst viktigt innehåll finns någonstans. Såväl marockanerna som Polisario gör stora ansträngningar för att få tag i väskorna med de viktiga dokumenten.

Genom att Anders åker hem och rapporterar, kan han dels övertala läkaren att resa till barnsjukhuset, dels komma in i problemet från den marockanska sidan.

Efter de goda ansatser som teamet Lundström/Nyberg visade i det första albumet av ”Gerilla-serien” känner man här igen uppläggning, dialog och teckningsstil. Jag anser emellertid att såväl textförfattare som tecknare har utvecklats betydligt. Dialogen flyter nu ännu naturligare, och ansiktsuttryck och färgläggning är minst ett par klasser bättre än i ”Uppdrag i Zimbabwe”.

Den största förtjänsten med ”Uppdrag i Sahara” är emellertid att det ger flera typer av upplevelser. Där finns självfallet spänningen i själva berättelsen. Det märks en aning att äventyret från början skapades för publicering i en veckotidning. En sida i taget kom ju i tidningen Vi. Man ser på varje sidas slutbild och upplever hur läsaren genast vill kasta sig vidare i berättelsen. När den är i följetongsform får man ge sig till tåls en vecka, men när man har allt samlat i albumet drivs man ändå vidare till att vända blad och fortsätta läsningen. Nu skall de här blädderstimulerande inslagen inte överdrivas, och i just det här albumet ser man också hur det går att skapa och vidmakthålla spänning utan att förfalla till billigt effektsökeri.

Andra upplevelser man får av ”Uppdrag i Sahara” är känslan av äkthet, kunskap och medkänsla. Det är ofta verkliga förhållanden som beskrivs. Förutom den kunskap som själva seriens 45 sidor ger finns två textsidor på vilka Erik Fichtelius ger bakomliggande orsaker och problemkomplex som hör ihop med det f d Spanska Sahara.

Medkänslan märks mycket tydligt i huvudpersonernas reaktioner och i beskrivningen av olika typer av våldshandlingar.

För den som anser att man blir påverkad av serieläsande är det här ett välkommet album. ”Uppdrag i Sahara” ger inte bara spänning för stunden. Den innehåller därtill de ingredienser och värderingar som är grundläggande för ett i verklig mening mänskligt liv.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 46 (4/1979). Texten återges med skribentens tillåtelse.