Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar

Vi tog för ett tag sedan ett beslut om att i görligaste mån undvika temanummer av Bild & Bubbla – helt enkelt eftersom vi hellre vill försöka erbjuda varje läsare någonting för just henne eller honom i varje enskilt nummer. Trots det kan jag se att detta nummer delvis har fått ett tema helt av sig själv, och det är kvinnornas plats i den konstart och den bransch som vi bevakar. Inte så att hela tidningen handlar om det, men en försvarlig del.

Att kvinnor, precis som på så många andra områden i samhället, är underrepresenterade i seriebranschen är ingen nyhet och troligtvis en av de faktorer som gjort att serierna så länge marginaliserats. Om man till exempel jämför med barnboksbranschen, där en majoritet av såväl redaktörer som skapare är kvinnor, blir situationen tydlig. Svenska barnbokskreatörer ligger långt framme i den internationella utvecklingen och svenska barnböcker är sedan länge en stor exportvara. Jämfört med det måste jag tyvärr medge att de svenska serierna ligger långt efter. Detta är dock på väg att förändras, något som avspeglas i detta nummer.

Den inledande artikeln om det underbara fenomenet »neminism«, hur unga kvinnor inspireras av Lises frispråkiga och fritänkande huvudfigur Nemi, är ett tecken så gott som något på att nånting är på väg att ske. Artikeln om Modesty Blaise, en av de första och mest populära av de få starka kvinnliga huvudpersonerna i tecknade serier, samt artikeln om hennes medsystrar i den brittiska serietraditionen, belyser den historiska aspekten av detta fenomen.

Intervjun med Nina Hemmingsson och Sara Olausson, två kvinnliga serieskapare från den nya generationen, visar på vart vi är på väg. Slutligen handlar detta nummers seriekrönika av Jonna Björnstjerna och Stina Hjelm om hur de saknade kvinnliga förebilder i serierna när de växte upp.

Som sagt var detta inte ett medvetet tema utan bara något som uppstod. Ämnet är dock mycket intressant och jag hoppas vi ska kunna trycka fler artiklar med någon form av genusperspektiv. Har du en idé så hör av dig!

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 167 (1/2005). Texten återges med skribentens tillåtelse.