Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Paul Norris, mångårig tecknare på den amerikanska seriemarknaden, avled den 5 november 2007 i en ålder av 93 år. Han är hågkommen som tecknare på en rad kända serier, vilka inkluderar dagsstrippar som "Agent X9" och "Brick Bradford", såväl som serietidningsserier som "Sandman" och "Tarzan". Hans mest legendariska insats är förmodligen som medskapare till den undervattensbaserade superhjälten Aquaman (Vattenmannen på svenska).

Paul Leroy Norris föddes den 26 april 1914 i Greenville, Ohio, och började att teckna redan som barn. Efter två år på college hoppade han 1936 av sin utbildning för att istället försöka sig på en karriär som serietecknare. Det hela fick en knackig start då hans första försök, strippserien ”Hobo Cupboard” lades ner innan den hunnit publiceras. Efter en tid på Dayton Art Institute School i Ohio, blev Norris emellertid illustratör och skämttecknare på dagstidningen Dayton Daily News.

1940 flyttade Norris och hans fru Ann till New York, där han började arbeta för serieförlaget Prize Publications. Snart fick han en tjänst på National Comics (idag kända som DC Comics) där han fick teckna serien ”Sandman” (ursprungliga versionen). 1941, i tidningen More Fun Comics nr 43, introducerades hans mest kända skapelse Aquaman i en historia skriven av Mort Weisinger.

I mitten av 1940-talet började Norris framför allt att teckna äventyrsserier i dagstidningar; däribland Alex Raymonds serier ”Agent X9” och ”Djungel-Jim” för King Features Syndicate. Serietecknandet avbröts tillfälligt under andra världskriget, då Norris blev inkallad och fick som uppdrag att illustrera propagandistiska flygblad som släpptes från flygplan över Okinawa i Japan, vilka uppmanade japanska soldater att lägga ner sina vapen. Efter krigsslutet återvände Norris emellertid till sin reguljära serietecknarkarriär.

1952 tog han över teckningsarbetet på den klassiska science fictionserien ”Brick Bradford” (även känd som ”Tom Trick” i Sverige) från Clarence Gray. Den serien tecknade han i 35 år, ända till dess den lades ner 1987.

Parallellt frilansade Norris för serietidningsmarknaden. På DC Comics tecknade han serier som ”Captain Compass” och ”Johnny Quick”. För Dell Comics gjorde han ”Tom Corbett, Space Cadet” och ”Djungel-Jim” (som han alltså även tecknat dagspressversionen av). På 1960-talet gjorde han bl.a. ”Tarzan” och ”Magnus, Robot Fighter” för Gold Key Comics.

Norris avled den 5 november i sitt hem i Oceanside i Kalifornien. Närmast sörjande är hans två söner.