Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslaget till Howard the Duck nr 8 (januari 1977). Bild: Gene Colan, John Romita och Steve Leialoha. Copyright Marvel Comics.
  • Nyheter
Serieförfattaren Steve Gerber avled den 10 februari efter en tids sjukdom. Han blev 60 år gammal.

Gerber var en av de mer originella kreatörerna att arbeta med Marvels och DC:s superhjältar från 1970-talet och framåt, och använde sig gärna av politisk satir i de genrer som under samma tid mest dominerades av färgglada actionsekvenser. Hans mest kända figur är tvivelsutan den cigarrökande ankan Howard the Duck , skapad av Gerber tillsammans med tecknaren Val Mayerik 1973. En egen tidning fick Howard the Duck på Marvel Comics 1976 och den utkom till början av 1980-talet. Gerber skrev de 27 första numren av tidningen. 1978 slutade han att jobba för Marvel på grund av en konflikt som mynnade ut i en stämning om äganderätten till Howard the Duck. Stämningen slutade i en förlikning och att Marvel behöll rätten till Howard. Då kampen fortfarande pågick skapade Gerber tillsammans med Jack Kirby figuren Destroyer Duck för att dra in pengar till rättegångskostnaderna. Första numret av tidningen Destroyer Duck, utgiven av Eclipse Comics, är en allegorisk och satirisk beskrivning av Marvels affärsmetoder enligt Gerber. Konflikten blossade upp flera gånger under årens lopp, men Gerber återvände trots detta till Marvel 2002 och skrev en miniserie med Howard the Duck för Marvels vuxenetikett MAX.

Gerber hade alltid en förkärlek för de figurer som inte riktigt passade in i superhjältarnas glamorösa värld. Andra udda kreationer från hans penna inkluderar ”Omega the Unknown”, ”Foolkiller” och ”Stewart the Rat”. Även då han skrev andras skapelser föredrog han ofta de lite utstötta figurerna, såsom Marvels ”Man-Thing” och ”Defenders” och DC Comics’ ”Bizarro”.

Under sin karriär hann Gerber arbeta för i stort sett alla de stora amerikanska serieförlagen. Mindre känt är kanske att han även skrev manus för flera animerade tv-serier, såsom ”Yu-Gi-Oh!” och ”The New Batman Adventures”.

I Sverige har vi bara sett Steve Gerbers serier på sporadisk basis. ”Howard the Duck” publicerades på 1970-talet i Topp-Serien under namnet ”Charlie Anka”, medan dagspressversionen kallades ”Harald Anka” i Aftonbladet Hans ”Stewart the Rat” gick i den kortlivade tidningen Crack i början av 1980-talet.

Gerber arbetade med serier in i det sista. Från sjukhussängen, där han väntade på en lungtransplantation, skrev han plotten till DC:s pågående miniserie Countdown to Mystery (med magikern Dr. Fate i huvudrollen). Någon ny lunga blev det inte och arbetet hann inte avslutas. I tidningen sista del, nummer 8, kommer författarkollegorna Gail Simone, Mark Waid, Mark Evanier och Adam Beechen att bidra med varsitt slut på det sätt som de var och en tror att Gerber hade velat ha det.

Fler nekrologer om Steve Gerber: