Generic filters
Exact matches only

Fakta

Det mörka tornet nr 1: Revolvermannens berättelse Det mörka tornet nr 1: Revolvermannens berättelse
Av: Författare: Peter David (serieadaption), Robin Furth (serieadaption), Stephen King (originalbok)
Tecknare: Jae Lee, Richard Isanova
Översättare: Henrik Brandendorff
Omfång: 240 sidor
Format: 17,5 cm x 26,5 cm, hårdinbunden
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Fantasy
ISBN: 9789172699069

Det mörka tornet nr 1: Revolvermannens berättelse

Böcker

Den här boken gjorde mig glad. Egmonts utgivning av så kallade graphic novels från USA har hitintills till stor del bestått av gammal skåpmat, superhjälteserier från 70- och 80-talen, som kanske kan tilltala en liten skara fans, men inte nå en större publik. Den här boken är precis tvärtom. Serierna är pinfärska, från förra året, och bygger på en roman av Stephen King, vilket borgar för att den kan få en stor publik, långt utanför de trogna seriefansens skara. Det är en del av Kings romansvit ”Det mörka tornet” som gjorts om till serie, framför allt av den gamla manusräven Peter David som vet vad han gör efter snart 30 år i branschen. Bilderna är gjorda av Jae Lee och Richard Isanove, kända för effektfulla, i det närmaste effektsökande bilder. De senare tillhör inte mina favoriter, men deras pompösa stil passar denna berättelse som är en effektiv blandning av sagor och myter, inte minst från den romantiserade versionen av den amerikanska västern. Vi får följa tre pojkar som lever i en värld som verkar vara en inte så avlägsen framtid, där tekniken gått förlorad och magi och våld blivit ledande krafter i samhället. Stephen King verkar ha en outsinlig källa att ösa ur för berättelser, och även om det var länge sedan jag läste något av honom känns hans penna tvärs igenom denna seriebearbetning. En våldsam och bitvis teatralisk berättelse, men medryckande och intressant. Jag hoppas vi får se fler delar, såväl i serieform som utgivet på svenska.