Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter

”En kväll i seriernas tecken”, går traditionsenligt av stapeln under Malmöfestivalen, närmare bestämt onsdagen den 20 augusti på vad som kallas Lilla Estraden.

Programmet ser ut som följer:

Klockan 18.00 – 19.00 Serier på scen
Serieskolan i Malmö firar snart tioårsjubileum, och är i dag en av Nordens ledande utbildningar för serieskapare. Under en timme kommer årets elever att underhålla på scen och visa vad de går för. Kom och möt den nya generationen serieskapare, som frambringar en helt ny serie inför dina ögon genom stafetteckning på scen. Medarrangör: Serieskolan i Malmö.

Klockan 20.30 – 21.00 Guide till manga
Manga – japanska serier – har tagit världen med storm och är idag mer populära än någonsin. Men det kan vara svårt att hänga med i den snabba utgivningen. Fredrik Strömberg hjälper till att reda ut begreppen och berättar om manga utifrån hans kommande bok Mangabiblioteket – en introduktion till den asiatiska seriekulturen.
Medarrangör: Sekventiellt.se

Klockan 21.00 – 22.00 Femisexprojektet – en akademisk granskning
Kolik Förlag lanserade det nya begreppet Femisex i och publiceringen av den feministiska sexserien Drift. Ett år senare granskar Susanne Samuelsson hur projektet kommunicerades till media och läsare i en akademisk fallstudie som just blivit klar. Möt tecknaren Jan Bielecki, manusförfattaren Liv Strömquist och Susanne Samuelsson i en paneldiskussion om Femisexprojektet.
Medarrangör: Kolik Förlag

Klockan 22.00 – 23.00 Natthäng med C’est Bon Kultur
CBK är Sveriges ledande förlag för internationella konstserier. Redaktionen för den internationella antologin C’est Bon Anthology kommer att finnas på plats för ett soft natthäng i Ordtältet. Kom förbi, ta en öl, snacka lite serier och ta en titt på våra tidningar.
Medarrangör: C’est Bon Kultur.

I arrangemanget ingår även en aktivitet i Filmtältet, i samarbete med Folkets Bio, mellan 19.30 och 20.30. Arrangemanget kallas ”Teckningskonsert” och har underrubriken ”Dracula!”. För första gången någonsin genomförs en Teckningskonsert på svensk mark. Idén kommer ursprungligen från seriefestivalen Festival International de la Bande Dessinée i franska Angoulême, där man årligen sätter upp en ny Concerts de dessins med kända serieskapare och livemusiker. För den svenskadebuten har konceptet utökats med ett antal konstarter och blivit en totalföreställning med liveteckning, improvisationsmusik, högläsning och projicering – för debuttillfället på temat vampyrer. Med utgångspunkt från den klassiska svartvita filmen Nosferatu och dess stämningsfulla musik improviserar laptopduon inandout samtidigt som fem serietecknare illustrerar, valda delar av Bram Stokers roman Dracula deklameras med mera.

inandout är en datorduo som består av Daniel Hjorth och Stefan Klaverdal. Musiken rör sig i gränslandet mellan experimentell ljudkonst och mer beat-baserad elektronisk musik. Det huvudsakliga konceptet är att spela in ljud i omgivningen och bearbeta dessa live med hjälp av de två datorerna.

Tecknarna som skall illustrera live är alla serietecknare och alla från Seriestaden Malmö. De som deltar är Niklas Asker, Karin Ekheden, Mattias Elftorp, Fabian Göransson samt Johanna Kristiansson. Tecknarnas skapande kommer via kamera visas live på filmduken.