Generic filters
Exact matches only

Fakta

Du & jag Du & jag
Av: Jan Stenmark
Omfång: 192 sidor
Format: 11 x 17,5 cm, pocket
Utgivare: Kartago Förlag
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186003012

Du & jag

Böcker

– Jag vill inte vara ensam längre.
– Men du har ju mig.
– Då vete tusan vad jag vill!

Till detta replikskifte hör till två nostalgiska, romantiska bilder i 1960-talsstil. Det kan bara betyda en sak. Jan Stenmark är tillbaka!

Jan Stenmark är ett unikum inom svenskt författarskap. Han är känd för sin speciella collageteknik där han använder bilder, främst från 1940–60-talen, som han manipulerar och tillfogar ironiska, absurda eller elaka kommentarer. Resultatet blir oftast mycket roligt och absurt. Hur man ska titulera Stenmark är dock inte helt enkelt. Stenmark är ingen serietecknare, och utger sig heller inte för att vara en sådan. Snarare borde man kalla honom bildkonstnär eller åtminstone skämttecknare.

I hans senaste bok, ”Du & jag”, har han utgått från 1960-talets kärleksserier ur bland annat Hjärtebiblioteket och Vicky. Resultaten är som vanligt underhållande. Många läsare kommer förmodligen att kopiera hans bilder och sätta upp på anslagstavlor eller kylskåpsdörrar.

Formatet på boken är dock annorlunda än vad vi är vana vid i och med att den är i pocketform. Jag saknar albumformatet som gjorde bilderna lite större och böckerna lite mer läsvänliga. Men trots detta är det en mycket underhållande bok som lockar till många skratt. Som vanligt när det gäller Stenmark är den roande men också tillräckligt oroande för att minnet av den inte ska blekna alltför hastigt, som det kan göra med andra skämtböcker.