Generic filters
Exact matches only

Fakta

Du vet att du vill! Du vet att du vill!
Av: Författare: Malin Biller
Tecknare: Malin Biller
Omfång: 96 sidor i färg
Format: 126 x 137 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789174050257

Du vet att du vill!

Böcker En kverulant, korsfäst Jesus. Hälsomedvetna narkomaner som använder kokain för att det är sockerfritt. Gymnastiklärare med pedofilanlag. Får man skämta om vad som helst? Ja, om man heter Malin Biller.

Den minimalistiska strippformen är för det mesta konstnärligt begränsande för de serieskapare som försöker uttrycka sig i den. Redaktörer och syndikat är dessutom inte sällan oroliga att stöta sig med någon ur ”allmänheten” och lägger till ytterligare ett antal innehållsmässiga begränsningar, vilka förhindrar serieskaparens möjlighet att vara nyskapande än mer. Ofta blir resultatet förutsägbart, platt och ganska ointressant.

Då och då kommer det trots detta en ny serieskapare som lyckas göra strippformen till sin egen och faktiskt skapa något nytt och fräscht. Så är fallet med Malin Biller. I sin serie, med det passande namnet ”Biller”, driver hon hejdlöst med allt och alla – och gör det på ett genuint roligt sätt.

Biller har gjort sina serier i ett par års tid nu och de har publicerats i diverse tidningar som Helsingborgs Dagblad, Kulturen, Elvis och City, men konstigt nog aldrig riktigt nått den där stora nationella publiken. Nu finns dock möjligheten att läsa ett antal av serierna i samlad form, i och med volymen ”Du vet att du vill”.

Billers serier har ingen fast, återkommande figur utan hoppar hela tiden mellan olika teman och figurer; ett i vanliga fall farligt grepp om man vill nå en stor publik, men passande på grund av Billers fullständiga avsaknad av hämningar när det gäller vad som tas upp i serierna. Ämnen som annars oftast inte avhandlas i strippserier, som sex, droger, rasism, handikapp med mera, passerar revy och personer som är lättstötta kan säkert finna massor att reta sig på. Detta kan väl vara en anledning till att serien ännu inte nått ända fram till de allra största.

Biller berättar med en schwung som jag inte sett på länge, och med underfundiga, underliga och expressiva figurer. Men framför allt är hennes serier helt enkelt vansinnigt roliga. Jag skrattar högt gång på gång när jag läser samlingsvolymen, något som inte precis tillhör vanligheterna för en så luttrad recensent som undertecknad.

Ofta blir strippserier repetitiva när man läser dem i bokform, men för Malin Billers serier är effekten precis tvärtom. Jag vill bara läsa mer, och blir direkt besviken när boken är slut. ”Du vet att du vill” är en av de roligaste svenska serieböckerna på många år.

Skall jag jämföra Billers serier med något blir det nog en kombination av Jan Stenmarks oförutsägbara och underfundiga bildkollage och Hans Lindströms helt hämningslösa och ofta ganska vanvördiga skämtteckningar, om nu det säger något. Men egentligen behövs inga jämförelser. Malin Biller är unik, och är det i en av de av tradition mest slätstrukna och välanpassade formerna för serier.

Utdrag ur Du vet att du vill. © Malin Biller

Webbredaktionens anm: Det finns två olika recensioner av detta verk.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 177 (4/2008). Texten återges med skribentens tillåtelse.