Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Organisationen Svenska tecknare vänder sig mot Kvarnby folkhögskolas nya miljösamarbete som initierats av Malmö kommun. Eleverna ska under kursen ta fram material åt kommunen som kommunen sedan vill kunna få använda gratis. Kommunen och Kvarnbo tillbakavisar dock kritiken i Skånskan.

Under september har bland annat Skånskan uppmärksammat att Serieskolan på Kvarnby Folkhögskola i samarbete med Malmö kommun har startat en kurs där eleverna får lära sig mer om miljöarbete och att teckna serier på temat. Nu vänder sig bland annat organisationen Svenska tecknare mot att kommunen vill använda sig av det framställda materialet i olika utåtriktade miljökampanjer, eftersom eleverna inte erbjuds betalning.

Lotta Wattrang på Svenska tecknare säger till Skånskan:
– Det är inte okej, utformar man ett material som ska användas i ett professionellt sammanhang så ska man ha betalt.

Joakim Nordqvist, miljöstrateg vid Malmö stad tillbakavisar kritiken:
– Det tycker jag är feltänkt, de arbetar inte, de går en utbildning. Malmö stad gör heller inget anspråk på rättigheterna till materialet i efterhand.

Kvarnby folkhögskolas rektor håller med Nordqvist:
– De jobbar inte gratis, de går en uppdragsutbildning med högt söktryck. Det är ett pedagogiskt experiment för att ta fram miljöintresserade studenter och ett folkbildande material.

Kursen började i september och körs på distans.