Generic filters
Exact matches only

Fakta

Arne Anka del 7: Ner med monarkin Arne Anka del 7: Ner med monarkin
Av: Författare: Charlie Christensen
Tecknare: Charlie Christensen
Omfång: 62 sidor
Format: 21 x 28 cm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Svartvitt
Utgivare: Kartago Förlag/Dagens Arbete
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Roligt
ISBN: 9789186003081
Betyg:

Arne Anka del 7: Ner med monarkin

Böcker

”Arne Anka” är en satirisk tecknad serie av Charlie Christensen. Serien såg dagens ljus 1983 men var som allra störst under första halvan av 1990-talet. Serien lades ned 1995 efter bland annat fyra framgångsrika album och en pjäs. Men i slutet av 2004 dök plötsligt Arne Anka upp igen i en annan av Charlie Christensens serier, ”Konrad K”. Sedermera blev Arne Anka åter huvudpersonen och sedan återkomsten har tre album givits ut.

I detta album konstaterar Arne Anka att gnällandet på Sverige är svenskarnas kulturella särdrag. Detta konstaterande kan sammanfatta hela albumet. Här gnälls det mera än i vilken insändarsida i vilken svensk morgontidning som helst. I och för sig har väl gnäll varit det som gjort serien så läsvärd. Men här känns det som om det gnälls för gnällandets egen skull. Serien saknar den självdistans den en gång hade. Visst, ibland får Christensen till det och det blir fyndigt, tänkvärt och roligt. Men det sker alldeles för sällan. Däremot är det mycket vältecknat, som alltid i fallet med Christensen.

Jag kan konstatera att det som kändes originellt och fräscht i början på 1990-talet känns som gammal gnällig skåpmat idag. Synd att Arne inte fick vila i frid. Nu känns han som en grinig gammal gubbe vars storhetstid passerat för länge sedan. Vill man åt satir och politik i serieform idag finns det betydligt bättre val, som det mesta av Nina Hemmingsson, Liv Strömqvist, Nanna Johansson och Sara Granér.