Generic filters
Exact matches only

Fakta

Dramacon nr 3 Dramacon nr 3
Av: Författare: Svetlana Chmakova
Tecknare: Svetlana Chmakova
Översättare: My Bergström
Omfång: 208 sidor i svartvitt
Format: 12,5 x 19 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789172699830
Betyg:

Dramacon nr 3

Böcker

Som bekant har mangan spridit sig världen över och trollbundit många serieläsare. Vissa läsare har inte bara fängslats utan även låtit sig inspirerats av manga, vilket lett till att en ny seriegenre tagit form. Vad den kallas för är fortfarande lite omtvistat, men det namn som är vanligast är ”världsmanga” eller ”Nissei Comi”. Det är alltså serier av icke-asiatiska upphovsmän/-kvinnor tecknad i den klassiska asiatiska stilen.

En serieskapare som sysslar med världsmanga är rysk-kanadensiska Svetlana Chmakova. Efter att ha medverkat i några läroböcker i mangatecknarkonsten gjorde hon sin albumdebut 2005 med ”Dramacon” utgiven av Tokyopop. Den här världsmangan, som bygger på hennes egna erfarenheter från manga- och animéfestivaler, finns översatt till svenska. Det här är den tredje och sista delen.

Huvudpersonen i ”Dramacon” är Christie som i första delen av serien åker på sin första manga- och animéfestival. Mangan utspelar sig hela tiden på samma festival, dock med ett års mellanrum mellan varje volym. Nu är det alltså tredje gången. Christies kollega Bethany är stolt över att ha fått designa mässans officiella t-tröja. Samtidigt oroar hon sig över vad hennes mamma kommer att säga. Christie är i sin tur mer oroad över att hon aldrig verkar få tid till att träffa Matt, trots att de är på samma mässa.

Att Chmakova besökt dylika festivaler många gånger är tydligt då hon ger en mycket tydlig bild av dylika festivaler. Bara det gör boken läsvärd eftersom den ger en så bra inblick i seriefantasternas värld. Dessutom är handlingen gripande och underhållande. Att teckningarna därtill är välgjorda gör ”Dramacon” till ett måste i varje välsorterad seriesamling.