Generic filters
Exact matches only

Fakta

A Song for Elise A Song for Elise
Av: Författare: Natalia Batista
Tecknare: Natalia Batista
Omfång: 200 sidor i svartvitt
Format: 150 x 210 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Nattserier
Utgivningsår: 2009
Språk: Engelska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-633-4429-9
Betyg:

A Song for Elise

Böcker

Kärlek är ett vanligt tema inom populärkultur. Förmodligen eftersom alla någon gång upplever kärlek och därför kan relatera till den. Alltså är det inte konstigt att en hel del serier handlar om denna företeelse. En mycket populär genre inom den japanska kärleksmangan är shōnen-ai, som handlar om kärlek mellan män. Det kan vara vänskaplig kärlek, men det är inte lika vanligt förekommande som kärleksrelationer. Ordet ”shōnen” betyder pojke och ordet ”ai” betyder kärlek. Av någon anledning har ordet shōnen-ai i väst kommit att betyda manga som skildrar kärlek mellan män. I Japan används oftare termen ”BL” eller ”Boys’ Love”. De flesta tecknarna/författarna av shōnen-ai är kvinnor och den primära målgruppen är kvinnor i tonåren. Det finns också en grövre variant som kallas för yaoi. Egentligen är handlingen liknande som för shōnen-ai men huvudpersonerna är oftast äldre och innehållet är mer explicit. Den primära målgruppen är också äldre.

Den första svenska yaoi-mangan såg dagens ljus 2009. Den är skriven och tecknad av Natalia Batista. Hon har dock valt att skriva den på engelska. Detta eftersom hon lade upp den på den engelskspråkiga webcomic hosting-sidan ”Smack Jeeves” för att få respons och kommentarer. Således blev boken skriven på engelska. Batista behärskar dock det engelska språket så väl att det fungerar bra.

”A Song for Elise” handlar om tre goda vänner. De har alla lite problem i bagaget, speciellt Elise. De tre återförenas för att knyta samman banden, men någonting dramatiskt händer som gör att deras vänskap förändras.

Batista har helt klart tecknartalang och mangan är följaktligen mycket vältecknad. Handlingen är ganska typisk för yaoi med mycket känslor och en detaljerad sexsekvens. Inom genren yaoi håller mangan hög klass. Det gör den även inom genren tecknade serier. Detta är helt klart en lovande albumdebut. Jag tror, och hoppas, att vi kommer att se mer av Natalia Batista i framtiden.