Generic filters
Exact matches only

Fakta

Handboken Handboken
Av: Författare: Karolina Bång
Tecknare: Karolina Bång
Omfång: 128 sidor i färg och svartvitt
Format: 17 x 24 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Doob förlag
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789197717359

Handboken

Böcker

Man skulle nog kunna kalla mig för en välmående vit medelklassman på 30 plus. Därför är jag kanske inte rätt man att recensera ”Handboken”. Eller så är jag precis rätt man att recensera ”Handboken”. Det beror på hur man ser på saken och hur man definierar seriealbumets målgrupp.

Ett vanligt tema inom svenska serier ända sedan slutet av 00-talet är humoristiska serier med en politisk och ofta feministisk udd. Många av serietecknarna bakom dylika verk kommer från serietecknarskolan Kvarnby Folkhögskola i Malmö. Karolina Bång sällar sig till denna skara. Hon gör mestadels feministiska och queera serier och har gjort många fanzin. Hon har blivit publicerad i tidningar som ETC, Galago men även i utlandet i tidningar som engelska Diva Magazine och slovenska Stripburger. Bång gör nu sin albumdebut med ”Handboken”.

”Handboken” innehåller både tonårsskildringar i serieform som feministiska och queera tankar kring vårt samhälle. Innehållet är spretigt och allt är inte bra. Men det är nästan alltid intressant och det finns en del stora guldkorn. Mitt enda egentliga problem med albumet är teckningarna. De är för naiva och amatörmässiga för mig. Däremot ser jag en utveckling i boken, både historie- och berättarmässigt. Det enda Bång egentligen behöver är mer erfarenhet. Jag tror absolut att vi kommer att få se mer av henne i framtidens seriesverige.