Generic filters
Exact matches only

Fakta

Swedish Comics History [andra utgåvan] Swedish Comics History [andra utgåvan]
Av: Formgivare: Jakob Hallin
Författare: Fredrik Strömberg
Omfång: 120 sidor i svartvitt & färg
Format: 22,5 cm x 22,5 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Seriefrämjandet
Utgivningsår: 2010
Språk: Engelska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789185161775
Betyg:

Swedish Comics History [andra utgåvan]

Böcker

Fredrik Strömberg är kanske serie-Sveriges mest kända namn. Detta trots att han inte tecknar eller skriver manus till serier. Han är ordförande för Seriefrämjandet, en av redaktörerna för kulturtidskriften Bild & Bubbla, kursansvarig för Serieskolan i Malmö, serierecensent för Bibliotekstjänst, kulturjournalist och författare. Detta är bara några strängar på hans lyra.

Bland hans gedigna produktion av facklitteratur om serier skrev han 2003 den lilla boken ”Swedish Comics History”. Men ursprunget var faktiskt en artikel av Strömberg för John A. Lent’s Magazine International Journal of Comic Art vol. 5, No 1.

Svenska serier har fått en större uppmärksamhet nu via det amerikanska förlaget Top Shelf. Det förlaget ger ut flera engelsköversatta svenska serier i en satsning som marknadsförs under namnet ”Swedish Invasion”. Alltså blev boken ”Swedish Comics History” aktuell igen. Detta är en bearbetning av förra boken, som då i sin tur var en bearbetning av en artikel.

”Swedish Comics History” är alltså en rejäl titt på svenska serier ur ett historiskt perspektiv. Det finns förvisso fler böcker som tar upp den svenska seriehistorien, men ”Swedish Comics History” är den mest lättlästa och gedigna av dessa. Boken börjar med runstenar och slutar med svensk manga och internationella svenska serier. Den må vara skriven på engelska, men det är lättförståelig och välskriven sådan.

Sammanfattningsvis är ”Swedish Comics History” en mycket läsvärd faktabok om den svenska seriehistorien. Är man det minsta intresserad om seriehistoria är detta ett måste.