Generic filters
Exact matches only

Fakta

Månadens manshora: kalender 2010 Månadens manshora: kalender 2010
Av: Författare: Liv Strömquist
Tecknare: Liv Strömquist
Omfång: 26 sidor i svartvitt
Format: 22,5 × 22,5 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Ordfront Förlag
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Övrigt (skämtteckningar, blandverk, bilderböcker)
ISBN: 9789170374838
Betyg:

Månadens manshora: kalender 2010

Böcker

Detta är ingen renodlad serie utan en månadskalender. Redan förra året gjorde Strömquist en omtyckt kalender. Den hette ”12 tröttsamma typer” och där tog Strömquist itu med de schablonkaraktärer som dyker upp överallt i samhället och irriterar dig. Eftersom den kalendern blev en stor försäljningsframgång är det inte så konstigt att hon gör en kalender även för detta år.

I årets kalender har hon istället ironiserat sig över tolv män som genom historien utmärkt sig för lösaktighet. Dessa är Prins Albert, Mao Tse Tung, Per Albin Hansson, Niklas Strömstedt, Djingis Khan (här dyker även Christer Sjögren upp), Paulo Coelho, Martin Melin, Kung Salomo, Ulf Adelsohn, Benito Mussolini, Ari Behn och givetvis Charlie Sheen.

Serierna i kalendern är humoristiska och består av fyra rutor per serie. De är tecknade i klassiskt Strömquist-manér vilket passar serierna, och kalendern, väl. Strömquist lyckas med att ironisera över svinaktiga män utan att dra alla män över en kam. Det känns även som att både idén och utförandet passar i kalenderform. Visst skulle serieskaparen kunna göra en hel seriebok med detta tema. Kanske skulle det ha varit fantastiskt resultat men det känns som om kalenderformen fungerar alldeles utmärkt till denna idé. ”Månadens manshora” pryder redan väggen på mitt kontor.