Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Den gångna veckan blev det klart att Bovilgården, den klassiske serietecknaren Bovils hem utanför Torsby i Värmland, kommer att kunna öppnas för allmänheten.

Bo Vilson, Bovil, levde 1910–1949, och var som serieskapare kanske mest känd för ”Tusen och en natt”, men han gjorde också många andra realistiskt tecknade serier, som gavs ut både i Sverige och i andra länder. Gården har hittills ägts av Bovils arvingar, men på senare tid har den alltså varit till salu, och det har varit risk att en privat köpare skulle ta över. På onsdagen blev det dock klart att föreningen Bovilgårdens vänner med hjälp av ett banklån och sponsorer tar över fyra femtedelar av fastigheten, medan familjen behåller den kvarvarande delen.

Seriekännare från hela Sverige har engagerat sig i Bovilgårdens framtid. Bland andra har Fredrik Strömberg, Sture Hegerfors och Lasse Åberg yttrat sig och gett sitt stöd till föreningen, som alltså nu kommer att kunna driva Bovilgården som en minnesgård.