Generic filters
Exact matches only

Fakta

Star Wars: Clone Wars äventyr volym 1 Star Wars: Clone Wars äventyr volym 1
Av: Författare: Haden Blackman
Tecknare: Matt Fillbach, Shawn Fillbach, Ben Caldwell
Översättare: Cato Vandrare
Textare: Johan Kimrin
Redaktör: Johan Kimrin
Omfång: 100 sidor i färg
Format: 13,5 x 19 cm, pocketformat, limmad, mjuka pärmar
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789174054873
Betyg:

Star Wars: Clone Wars äventyr volym 1

Böcker

I slutet av 2010 kommer så en Star Wars-utgåva som man med lite god vilja får kalla ett julalbum, även om formatet närmast påminner om en lite större pocketbok. Det är ju en fin gammal tradition, det där med att ge ut ”Star Wars” i album.

Första gången som ”Star Wars”, eller ”Stjärnornas Krig” som företeelsen då kallades, kom ut i som serie i Sverige var det i form av albumversioner av filmerna under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal. Även ett par andra album med Marvel Comics serietidningsäventyr följde, plus några korta avsnitt i Serienytt, innan den reguljära tidningen Stjärnornas Krig startade 1983. Tidningen gick senare upp i Månadens Äventyr (med den andra stora Lucas-kreationen ”Indiana Jones”) innan tidningen bytte inriktning 1987. Sedan var det tyst kring fenomenet i Sverige i flera år, innan de nya filmerna ledde till ett ökat intresse och Egmont kom med en ny serietidning som utkom sporadiskt 1996–2005. Man hann även med ett julalbum med undertiteln ”I prisjägarens våld” 1996.

På senare år har Star Wars fått ett uppsving igen, tack vare den animerade långfilmen och TV-serien ”Clone Wars”, som handlar om kriget mellan Republikens styrkor med jediriddarna i spetsen och Separatisterna med den onde greve Dooku i ledningen. I Sverige har vi sedan 2009 kunnat läsa en serietidning på temat riktad i huvudsak till barn, i stort format, inplastad med leksak. Det är äventyr av den kalibern som det bjuds på i det nya julalbumet. Men ännu enklare och ännu mer barnanpassat.

Det går fort att läsa ut den här utgåvan. Den är tunn, lättläst, det är enkelt men tydligt tecknat och dessutom hyfsat fartfyllt. Man kan med fog kalla stilen ”cartoony” med glättig färgläggning. Fördelarna och nackdelarna med pocketen/albumet är desamma, som ni nog förstår. I alla fall för en äldre läsare, som kan finna det hela aningen torftigt och istället längta efter andra Star Wars-serier med mer tuggmotstånd från Dark Horse. Men för en lagom äventyrstörstande yngre målgrupp funkar det säkert alldeles utmärkt.