Generic filters
Exact matches only

Fakta

Uzumaki – Spiralerna del 2 Uzumaki – Spiralerna del 2
Av: Författare: Junji Ito
Tecknare: Junji Ito
Översättare: Björn Jerdén
Formgivare: Kim W Andersson
Omfång: 314 sidor i svartvitt
Format: 13,5 x 20 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Galago
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789170375217
Betyg:

Uzumaki – Spiralerna del 2

Böcker

Skräckserier är idag en populär genre. Ofta är skräckserier inte så skrämmande. De må vara underhållande men känns ofta något konstruerade och ansträngda. Detta gäller oftast inte de japanska mangaserierna som ofta är genuint gåshudsframkallande. Det kanske största namnet inom den moderna japanska skräckmangan är Junji Ito. I många år har hans serier skrämt mången japan. 2009 gjorde förlaget Galago en välgärning genom att översätta första delen i hans mest kända verk, ”Uzumaki – Spiralerna”.

Nu, ett år senare, kommer äntligen den andra och avslutande delen av Uzumaki ut i svensk språkdräkt. På engelska finns ”Uzumaki” i tre delar, men på svenska är det två tjockare volymer istället.

”Uzumaki” som handlar om den lilla kuststaden Kurozu-cho där invånarna börjar bete sig underligt samtidigt som konstiga och övernaturliga fenomen uppenbarar sig. Mystiska spiraler dyker upp överallt och driver befolkningen till vansinne. I mangans andra del börjar berättelsens huvudperson Kirie Goshima närma sig förbannelsens kärna.

Det finns sällan någon logisk eller vetenskaplig förklaring till vad som händer i Itos skräckvärld. Mangaskaparen menar att ifall man erbjuder läsaren alltför många förklaringar tar man istället bort mycket av mystiken och minskar därmed skräcken för det okända. Förmodligen har han rätt, hans serier är i alla fall mycket skrämmande.