Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter

Seriefrämjandet ägnar sig åt en mängd projekt av skiftande slag, från bokutgivning och evenemangsverksamhet till utbytes- och utbildningsprojekt. Här följer några av de projekt som är aktuella under 2011–2012.

Festivaler och mässor

I Seriernas Värld 2011

Under hösten 2011 arrangerar Skånes Seriefrämjande den sjätte I Seriernas Värld, seriebiennalen för barn och ungdom. Det blir åtskilliga aktiviteter kring tecknade serier: festival, marknad, workshops, happenings, utställningar, föredrag och fest. Under den förra I Seriernas Värld 2009 arrangerades totalt omkring 500 evenemang. Temat var ”seriemaskerad” och knöt an till serier från olika kulturer världen över.

Temat för biennalen 2011 är Frankrike och i synnerhet den fransk-belgiska serietraditionen. En rik seriekultur, med serier för människor i alla åldrar, som på åtskilliga sätt inspirerat och influerat seriekulturen i Sverige och Norden.

Mer information kommer.

***

Seriescenen på Bokmässan 2011

Bokmässan i Göteborg har arrangerats årligen sedan 1985 i Göteborg av Bok & Bibliotek i Norden AB samt Svenska Mässan. Mässan är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen och Europas näst största i sitt slag (efter bokmässan i Frankfurt). Ända sedan 1986 har de tecknade serierna haft en egen avdelning på mässan, en avdelning som gått under namn som Comics, SerieSöndag och Seriegatan. Sedan 2010 kretsar mässans serieevenemang kring Seriescenen som sköts av Seriefrämjandet.

Seriescenen 2010 genomfördes med hjälp av Göteborgs Seriefrämjande och andra entusiaster från hela landet. På scenen pågick ett fullspäckat schema under mässans alla fyra dagar med en rad olika tillställningar som intervjuer, live-tecknande, stafettserier, föredrag, högläsning, debatter, seriebattles och utdelningen av Urhundenpriset.

Bokmässan 2011 äger rum den 22–25 september.

Projektledare och kontaktperson för Seriescenen är Fanny M Bystedt. [fannymbystedt@gmail.com]
Mer information kommer upp på: http://www.seriescenen.se

***

AltCom 2012

Som komplement till barn- och ungdomsfestivalen I Seriernas Värld startades 2010 vuxenseriefestivalen AltCom. Ska man vara noga så ägde första AltCom rum redan 2004, då i mindre skala och i C’est Bon Kulturs regi, men 2010 blev det en regelrätt seriefestival under Seriefrämjandets beskydd. Temat för AltCom 2010 var ”sex och krig”, vilket lockade ett flertal både svenska och internationella serieskapare att delta, bland dem Ho Che Anderson, Ivan Brun, Karolina Bång, Johann Rojola, Danijel Zezelj och Jyrki Heikkinen.

Festivalen blev så lyckad att man har beslutat sig för att göra den biennalt återkommande. Nästa AltCom är under planering och kommer att ta plats i Malmö hösten 2012.

Mer information kommer.

Läs mer på festivalens webbplats: http://www.altcomfestival.net

***

Dessutom stödjer/medverkar vi i festivaler som inte arrangeras av oss, såsom Small Press Expo i Stockholm och Carlstad Comic Con.

Utställningar

Mus Mouse Maus

Mus, Mouse, Maus. Det är utgångspunkten för en utställning där 24 skandinaviska serietecknare gjort unika tolkningar av en av världens mest inflytelserika och berömda serier, Art Spiegelmans ”Maus”. Genom att låta några av våra främsta serietecknare ge sin bild av ”Maus” kan vi kanske komma närmare förståelsen av varför det här är ett så betydelsefullt verk. Samtidigt får vi som betraktare en inblick i den skandinaviska seriekulturen av idag, genom en rik uppsättning av konstnärliga uttryck.

Medverkande serieskapare: Oskar Aspman, Natalia Batista, Peter Bergting, Malin Biller, Fanny Bystedt, Mattias Elftorp, Åsa Ekström, Ainur Elmgren, Martin Flink, Emelie Friberg, Allan Haverholm, Johan Jergner-Ekervik, Clara Johansson, Magnus Jonason, Sarah Kläpp, Nicolas Krizan, Knut Larsson, Jamil Mani, Robin Ragnarsson, Lisa Rydberg, Jacob Rönnoe Rask, Ola Skogäng, Johan Wanloo och Emelie Östergren.

Utställningen presenteras av Seriefrämjandet med stöd av Kulturrådet, Framtidens Kultur, Kultur Skåne och Malmö Kulturstöd.

Hittills har utställningen visats i Göteborg, Stockholm, Malmö, Bålsta, Jönköping och Umeå.

Curator och kontaktperson är Jamil Mani. [jamil.mani@serieframjandet.se]

För aktuella uppdateringar, se utställningens Facebook-grupp: http://www.facebook.com/event.php?eid=156258537727113

Utgivning

Seriefrämjandet ger sedan flera år tillbaka ut ett flertal böcker och häften. Följande utgivning är aktuell just nu:

Grafiska Novelletter

Grafiska Novelletter är en serie bokhäften där svenska serieskapare visar upp sina bästa kortnoveller i fyrfärg – en möjlighet för nya tecknare att prova ett längre format och ett utrymme för etablerade tecknare att prova idéer mellan längre projekt. Novelletterna är ett samarbete mellan Kolik Förlag och Seriefrämjandet och introducerades på Bokmässan 2009.

Mer information finns på: http://kolikforlag.se/grafiska-novelletter/
(Och snart även på http://www.serieframjandet.se/utgivning)

***

Dystopi/Dystopia

Dystopi (Dystopia på engelska) är en serie seriehäften med futuristiska visioner av den mörka framtid som skulle kunna ligga framför oss… eller den framtid som redan är här. Svenska och internationella serieskapare bjuder på en mix av science fiction, cyberpunk, skräck, satir och politiskt allvar. Dystopi-serien är ett samarbete mellan konstprojektet Wormgod och Seriefrämjandet och introducerades 2010. Samtliga häften ges ut i en engelskspråkig utgåva. Ett flertal av dem har även kommit ut på svenska.

Mer information finns på: http://www.wormgod.net/dystopia.htm.
(Och snart även på http://www.serieframjandet.se/utgivning )

***

”Ba-Ba” av Sten Rinaldo

En samlingsutgåva med Sten Rinaldos mästerliga, men idag tämligen bortglömda humorserie ”Ba-Ba” (även stavad ”Baba”) har varit under produktion sedan Svenskt Seriearkiv för flera år sedan fick en donation från Sten Rinaldos son Bengt med originalteckningar och skisser. Projektet har stött på förseningar, men boken kommer förhoppningsvis att kunna färdigställas inom kort.

Läs mer om ”Ba-Ba” på Seriewikin

***

Mer information om Seriefrämjandets utgivning och försäljning (inklusive tidigare utgivningsprojekt) hittar du här.

Priser och utmärkelser

Urhundenpriset

Seriefrämjandets pris Urhunden delas sedan 1987 årligen ut till föregående års bästa svenska respektive översatta seriealbum.

Läs mer om priset här.

***

Seriefrämjandets fanzinpris

Seriefrämjandets fanzinpris instiftades 2009 på seriefestivalen Small Press Expo [spx] i Kulturhuset i Stockholm och delas ut till föregående års bästa amatörseriepublikation. Första året utsågs vinnarna genom omröstning bland mässans besökare. Från 2010 delas både ett jurypris och ett publikpris ut. Jurypriset går under namnet ”Seriefrämjandets stora fanzinpris”.

Övrigt

Northern Lights-projektet

Det så kallade ”Northern Lights-projektet” drivs i samarbete med serieförlaget Galago under projektledning av Galagos redaktör Johannes Klenell. Projektet har som syfte att förmedla och fördjupa kontakter mellan svenska och internationella serieskapare och förlag.

Med stöd av Galago och Seriefrämjandet har svenska serieskapare och förläggare under flera år besökt MoCCA Artfest i USA, medan amerikanska serieskapare och förläggare har kommit som gäster till svenska seriefestivalen Small Press Expo [spx] i Stockholm. Utbytet har bland annat medfört att flera svenska serieskapare getts ut av amerikanska Top Shelf Productions under flaggen ”The Swedish Invasion” – Mats Jonsson med ”Hey Princess”, Kolbeinn Karlsson med ”The Troll King”, Simon Gärdenfors med ”120 Days of Simon” och Niklas Asker med ”Second Thoughts”. Galagos serieantologi ”From the Shadow of the Northern Lights” har distribuerats i USA av Top Shelf, liksom Fredrik Strömbergs fackbok ”Swedish Comics History”.

Northern Lights-projektet bidrar fortlöpande till att kontakter knyts och samarbeten etableras.