Generic filters
Exact matches only

Fakta

Walt Disney’s Serier – Den kompletta årgången 1955, del 2 Walt Disney’s Serier – Den kompletta årgången 1955, del 2
Omfång: 224 sidor i färg
Format: 25,5 cm x 17,5 cm, hårda pärmar
Utgivare: Egmont Kärnan
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789174051032

Walt Disney’s Serier – Den kompletta årgången 1955, del 2

Böcker

Det här är ytterligare en seriebok av den typ som nästan är den enda Egmont sysslar med på seriealbumsfronten numera; en årgångssamling med återtryck av gamla serietidningar. När man hade kommit en bit in på 60-talet med “Kalle Anka & C:o – Den kompletta årgången” kände man att det var dags att pausa den ett tag och istället återpublicera andra svenska Disneytidningar från 50-talet. Resultatet blev naturligtvis “Walt Disney’s serier – Den kompletta årgången”, där man nu alltså har börjat samla Kalle Ankas klassiska systertidning från det gyllene femtiotalet.

Annars, vill jag nämna i förbifarten, hade det ju varit en fantastisk kulturgärning att ge ut den gamla 30-talsserietidningen Musse Pigg-tidningen i liknande format. Där snackar vi på allvar om otroligt sällsynta och inte minst intressanta serietidningar vars innehåll få serieentusiaster har fått möjlighet att beskåda. Men de kanske till och med är så sällsynta att man har svårt att hitta exemplar att göra återtryck ifrån, vad vet jag. Jag tycker bara att det skulle vara kul att se.

Serieinnehållet i den här samlingen är givetvis en blandad kompott. Det gäller inte minst kvaliteten. Bäst är så klart Carl Barks mästerverk ”Farbror Joakim och den tokige professorn” i nr 10. En klassiker som förutom den fantastiska hantverksskickligheten i serieberättandet även innehåller en mycket inressant och välutformad karaktär i professorn. Men den serien tar inte upp mer än knappa 30 av de över 200 sidorna och de resterande serierna är ju naturligtvis inte alls lika bra. Det mesta av innehållet utgörs istället av tämligen mediokra serieberättelser kring 10 sidor styck som rent kvalitetsmässigt egentligen inte borde vara mycket till återutgivningsmaterial. Samlingen innehåller även tidningen ”En världsomsegling under havet”, trots att den inte ingick i Walt Disney’s Serier-numreringen. Där rör det sig om en ganska valhänt serietolkning av Jules Vernes klassiker, klumpigt omarbetad till serieform och stelt tecknad.

Kvalietsmässigt är serierna i denna samling alltså inte särskilt mycket att hurra för. Men det är heller inte syftet. Egmonts årgångssamlingar är i grunden ett stycke kulturhistoria, och det är där deras värden ligger. Och som sådan är väl detta album okej, även fast det inte är särskilt intressant ur ren läsningssynpunkt.

För övrigt tycker jag det är dåligt att man struntar i information om vilka kreatörer som ligger bakom serierna i sådana här samlingar. Man kan visserligen få ut lite skaparinfo om några serier ur förordsartikeln, men jag tycker inte det är tillräckligt. Det vore kanske inte särskilt önskvärt att redigera in sådana angivelser i själva tidningarna, men att lägga in en registersida i slutet av albumet med sådan information skulle vara ett stort plus.