Bokmässan i Göteborg, en samlingspunkt för bokälskare, kulturkändisar och inte minst serieentusiaster! Är det någonstans där man kan hitta Sveriges alla tecknare och förlag på ett ställe varje år så är det här. Här följer en rapport från torsdagen då bokmässan drog igång.
Snabbteckning till musik på seriescenen
På Seriescenen pågick det liveteckning till musik, eller så kallad ”seriekaraoke”. Detta är ett nytt fenomen som går ut på att en tecknare får två minuter på sig att rita en bild inspirerad av en låt som spelas i högtalarna. Teckningen projiceras på en duk så att publiken kan följa med i skapandeprocessen. Amanda Hakim, förstaårsstudent på Serieskolan i Malmö, var en av dem som ställde upp i seriekaraoken. ”Bokmässan låter oss ha seriescenen gratis, så länge vi fyller den med aktiviteter”, förklarar hon.
Seriekaraoken kommenterades av inga mindre än Fanny M. Bystedt (”Serier mot rasism”, ”Swedish Comics Sin 2”) och Malin Biller (Urhundenbelönade ”Om någon vrålar i skogen”, ”Lycko Biller”), bägge rutinerade tecknare med flera års erfarenhet av seriebranschen.
Don Rosa signerade
En av höjdpunkterna på mässan för en seriesamlare som jag var tveklöst att den smått legendariske Kalle Anka-tecknaren Don Rosa var på plats och signerade. Det bildades ganska snabbt en lång kö för att få en Don Rosa-autograf och först ut att få träffa den stora mästaren var Petra Nilsson som köpt en Don Rosa-serie till sin bror.
Loka Kanarp om ”Hungerhuset”
Vid Koliks förlags monter stod Loka Kanarp som precis blivit klar med sin nya serie ”Hungerhuset”.
Serien trycks i tvåfärg, vitt, svart och olika nyanser av gult och manuset har hon skrivit tillsammans med sin man Carl-Michael Edenborg. ”Det är en spökhistoria som handlar om två föräldralösa systrar. När de söker upp ett ödehus i skogen börjar märkliga saker att hända”, berättar Kanarp. Om ett år ska den även ges ut i Frankrike genom Actes Sud förlag.
Kupp under presentationen av serieskolorna
På mässan fanns också representanter med från flera av de stora serieskolorna i landet, däribland Serietecknarskolan i Malmö, Serie- och bildberättarprogrammet vid högskolan i Gävle och Serios i Vingåker. Var och en av skolorna presenterades i tur och ordning. Mot slutet av presentationerna gick dock Hanna Peterson oväntat upp på scenen och bad att få presentera ytterligare en skola, den nystartade serieutbildningen ”Allmän linje serieteckning” på Ädelfors Folkhögskola.
De kom från rymdens mörker – del 2 på gång!
På mässan passade Oscar Hjelmgren på att sälja sitt science fiction-osande album ”De kom från rymdens mörker!”, som bygger på science fiction-filmer från 1950- och 60-talet. Hjelmgren arbetar nu på en uppföljare och kunde på mässan meddela att de 27 första sidorna är klara. Uppföljaren har arbetsnamnet ”De kom från rymdens mörker – Del II” och ska involvera tidsresor” vilket förklarar varför huvudpersonen fortfarande kan se ung ut”, berättar Hjelmgren. Denna gång är det 1970- och 80-talets science fiction-filmer som står i fokus.