Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Marc Dacier av Paape och Charlier. Copyright Dupuis.
  • Nyheter

Den 12 maj avled Eddy Paape vid en ålder av 92 år. Han var en av de verkliga veteranerna i den belgiska seriebranschen men fick tyvärr aldrig samma internationella berömmelse som sina kollegor som var aktiva under samma era.

Edouard Paape, som han egentligen hette, föddes 1920 i Grivegnée i Belgien. Han arbetade tidigt som animatör och fick kollegor som senare skulle bli framstående serieskapare även de: Franquin (”Spirous äventyr”), Peyo (”Smurferna”) och Morris (”Lucky Luke”). Under den här tiden brännskadades Paape i en eldsvåda i animationsstudion och vårdades av en sköterska vid namn Beer Laurette som han sedan gifte sig med.

Paape gick vidare till förlaget Dupuis, där han kom att arbeta på den klassiska tidningen Spirou, där han samarbetade med Jijé och fick ta över som tecknare på deckarserien ”Valhardi” (1946–54) till manus av Jean-Michel Charlier och Yves Delporte. 1958 skapade han tillsammans med Charlier serien ”Marc Dacier”, som utgavs i en rad album i hemlandet och så småningom även publicerades på svenska i Seriemagasinet under hela 1980-talet. Hans mest kända serie internationellt är dock ”Luc Orient”, en science fiction-serie som han skapade med Greg 1966.

1969–76 undervisade han i serieteckning på Institut Saint-Luc i Bryssel. Han fortsatte teckna även som pensionär; hans sista verk var en serieversion av ”Les Misérables” som kom ut 1996.