Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Tarzan nr 207 av Joe Kubert. Omslaget är hämtat från Grand Comics Database, copyright DC Comics/ERB.
  • Nyheter
Joe Kubert avled 12 augusti 2012, vid 85 års ålder. Få tecknare har haft en lika lång karriär och en lika omisskännlig stil som Joe Kubert. Han lånade genom åren sin penna främst till DC Comics olika krigsserier, "Hawkman", "Viking Prince", "Tor" och "Tarzan". Han grundade också The Kubert School, som fostrat många kända serieskapare.

Joe Kubert föddes 1926 i dåvarande Polen (nu Ukraina) och kom till USA som spädbarn. Han började teckna serier redan som tonåring, först för MLJ Comics, senare för Holyoke, Fiction House, Avon och Harvey Comics. 1943 påbörjade han sitt långa samarbete med DC Comics och gjorde sig ett namn på superhjälteserien ”Hawkman”. Men han hade ännu inte hittat sin omisskännliga stil; den kom att växa fram under åren som kom.

På 1950-talet hade han en kort sejour som chefredaktör för St. John Publications, där han var med om att lansera de första 3D-serierna. Tillsammans med Norman Maurer skapade han stenåldersserien ”Tor” 1953, vilken Kubert kom att behålla rättigheterna till hela livet, något som var ovanligt så tidigt i seriehistorien. När Kubert kom tillbaka till DC tecknade han ”Viking Prince” och en hel del krigsserier, i synnerhet ”Sgt. Rock”. Han jobbade redaktionellt och tecknade och skrev på 1970-talet ”Tarzan”.

Från 1976 och framåt låg dock mycket av hans fokus på The Kubert School, en serieskola som fostrat mången känd serieskapare, inklusive hans söner Adam och Andy Kubert. Från och med 90-talet gjorde han några få kritikerrosade verk: ”Fax från Sarajevo” (1996), ”Jew Gangster” (2006), ”Sgt. Rock: Between Hell and a Hard Place” (2003) och ”Tex, The Lonesome Rider” (2005). Hans sista arbete var på den kontroversiella miniserien ”Before Watchmen: Nite-Owl” tillsammans med en av sönerna.

Bland priserna han fått finns Eisner Awards, Alley Awards, Harvey Awards och National Cartoonists Society Awards.

Länk: