Generic filters
Exact matches only

Fakta

Jultomten Jultomten
Av: Författare: Raymond Briggs
Tecknare: Raymond Briggs
Omfång: 34 sidor i färg
Format: 22 x 256 mm, hårda pärmar, inbunden
Utgivare: Wibom Books
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789197821377
Betyg:

Jultomten

Böcker

Glöm hörlurarna. Härmed utnämner jag ”Jultomten” av Raymond Briggs till 2012 års julklapp.

Raymond Briggs är en brittisk serieskapare som lyckats bäst med sina barnserier. I sitt hemland är han mest känd för sin barnserie ”The Snowman” som 1978 gavs ut i Sverige med titeln ”Snögubben”. Här i Sverige är han kanske mest känd för en annan barnserie med vintertema, nämligen ”Father Christmas”, eller ”Jultomten” på svenska. Den serien gavs ut i svensk språkdräkt första gången 1974 och kommer nu lagom i juletid ut på nytt 2012.

”Jultomten” är en enkel historia. Vi får följa tomtens dag en julafton. Det som gör att serien sticker ut är tomtens beteende. Han är sur och grinig och verkar lite trött på sitt jobb. Han gör det han ska dock. Enkelheten till trots, eller på grund av, är berättelsen mycket underhållande. Teckningarna är välgjorda och ger julkänsla även dom.

Den här serien läste jag tillsammans med min strax över tvååriga dotter och vi njöt båda av serien. Med andra ord en riktig allåldersserie. Wibom Books, som är mest kända för sin utgivning av serien ”Lou!” gör en stor kulturgärning som ger ut detta lilla mästerverk på nytt. Ett måste i varje julpaket.