Generic filters
Exact matches only

Fakta

Kapten Prometeus: I bläckfiskens tecken Kapten Prometeus: I bläckfiskens tecken
Av: Författare: Benni Bödker
Tecknare: Lars Gabel
Översättare: Agneta Edwards
Omfång: 77 sidor i färg
Format: 15 x 22,6 cm, hårda pärmar, inbunden
Utgivare: Bokförlaget Hegas
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186625962
Betyg:

Kapten Prometeus: I bläckfiskens tecken

Böcker

Den vanligaste definitionen av en serie är att det ska vara tecknade rutor i följd. Utifrån den definitionen är ”I bläckfiskens tecken” ingen serie. Den är snarare en rikt illustrerad barnbok. Men det är lättare att strunta i att vara genrefascist om innehållet är bra. Vilket fallet är med första boken i serien om Kapten Prometeus.

Benni Bødker är en dansk författare som specialiserat sig på barn- och ungdomsromaner med inslag av skräck och science fiction. Han har bland annat belönats med det danska priset Frøsnapper för sitt författande. I Sverige är han kanske mest känd för sina böcker i serien ”Nattens barn”. Där samarbetade han med illustratören Mårdøn Smet medan han i denna serie samarbetar med frilansande illustratören Lars Gabel.

Huvudpersonen i ”Kapten Prometeus: I bläckfiskens tecken” är inte kaptenen själv utan hans unge medhjälpare Mats. Han och kaptenen arbetar som privatdetektiver och blir lejda att hitta en flicka som tros ha rövats bort av utomjordningar.

Romanen är en intressant kombination av Sherlock Holmes och hårdkokta deckare av exempelvis Dashiell Hammett kryddat med en stor dos steampunk. Kombinationen är lyckad och Bødker har lyckas anpassat den hårdkokta steampunkdeckaren väl till elvaåringar. Romanen är även fint illustrerad av Lars Gabel som ökar bokens ”film-noir” stämning.

Men boken är mer barnbok än serie och inbitna seriefantaster blir kanske besvikna. Vilket vore synd i och med att innehållet är så bra.