Generic filters
Exact matches only

Fakta

Zits: Växtvärk Zits: Växtvärk
Av: Författare: Jerry Scott
Tecknare: Jim Borgman
Omfång: 128 sidor i svartvitt
Format: 205 x 225 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Ekholm & Tegebjer förlag
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186048266
Betyg:

Zits: Växtvärk

Böcker

Jim Borgman är något så ovanligt som en Publitzerprisbelönad serietecknare. Hans bakgrund är politiska skämt- och satirteckningar men han är idag mest känd för sitt samarbete med Jerry Scott med serien ”Zits” som resultat.

”Zits” publiceras i över 1 500 tidningar världen över och har översats till bland annat tyska, kinesiska, spanska, finska och givetvis svenska. I Sverige är ”Zits” en populär serie. Så pass populär att den 2007 fick en egen serietidning. Den blev dock kortlivad men samlingsalbumen säljer alltjämt väl.

Serien handlar om tonåringen Jeremy Duncan samt hans föräldrar, vänner och flickvän. Han är en så kallad ”typisk tonåring” med allt vad det innebär, det vill säga stökigt rum, betraktar föräldrarna som något från en annan tidsålder och tänker mestadels på tjejer. Hans mål i livet är att bli framgångsrik gitarrist samt göra en roadtrip med sin bäste vän i en nedgången folkabuss.

Det finns två saker som gör att serien både är populär och sticker ut. Det ena är igenkänningsfaktorn. Scott lyckas med konststycket att göra Jeremy till en karaktär som har hög igenkänningsfaktor, antingen känner man igen sig själv, sina barn eller, som i mitt fall, andras barn. Det andra med serien som sticker ut är Borgmans förmåga att i bild visualisera Jeremys tankar. Som när Jeremy säger en groda och den pratbubblan blir svartfärgad och hänger kvar. Här utnyttjas verkligen seriemediet till fullo.

Sammanfattningsvis gör Scotts igenkänningsfaktor och humor i kombination med Borgmans finurliga teckningar att ”Zits: Växtvärk” är en läsvärd och underhållande serie.