Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslaget till första delen av "Frances". Bild: Joanna Hellgren. © Joanna Hellgren
  • Nyheter
Joanna Hellgren ("Frances") får Expressens ungkulturpris Heffaklumpen 2012.

Hellgren är serieskaparen som först gavs ut på franska innan hon gavs ut i sitt eget hemland. Hennes trilogi ”Frances” har hyllats på flera håll. 20120 tilldelades Joanna Hellgren Seriefrämjandets pris Urhunden.

Juryns motivering:

”Joanna Hellgren är en serietecknande nybyggare och trilogin Frances trotsar alla gränser och konventioner. Det är en sedeskildring, normkritisk kärlekshistoria och en berättelse om klass. Men inte minst: en barndomsskildring. Den unga hjältinnan ser mysteriet i en mönstrad träskiva, hittar en vän i en stubbe, noterar bergatrollet som flyr till skogs. Frances är en Elvis Karlsson för en ny tid. Vackrare blir inte svensk berättarkonst.”

Länk: