Generic filters
Exact matches only

Fakta

Månadens moderat Kalender 2013 Månadens moderat Kalender 2013
Av: Författare: Liv Strömquist
Tecknare: Liv Strömquist
Formgivare: Josefine Edenvik
Omfång: 28 sidor i färg
Format: 24 x 24 cm, häftad, mjuka pärmar
Utgivare: Ordfront Förlag
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Övrigt (skämtteckningar, blandverk, bilderböcker)
ISBN: 9789170376665
Betyg:

Månadens moderat – Kalender 2013

Böcker

När Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur 2012 höjdes det en del röster som menade att kinesiska författare måste våga höja sina röster och vara mer kritiska mot den egna regimen. I Sverige kan man öppet kritisera regeringen utan att för den skull bli fängslad och torterad av staten, men konstigt nog är det väldigt få som utnyttjar den möjligheten. Liv Strömquist är dock ett av undantagen. Med lysande satir och noggrann faktagranskning går hon till anfall mot alla dumheter som hon anser komma från våra styrande.

En kalender med Månadens Moderat är en rolig idé och det hade nog inte spelat någon roll vilket parti som har regeringsmakten. Liv hade nog kunnat leverera känga efter känga till vederbörande ändå. Men moderaterna är en tacksamt val, med tanke på allt de sagt och gjort, och man behöver inte vara politiskt vänsterorienterad för att tycka att detta är kul eftersom hon är duktig på att hitta kärnan i uttalanden och kommentarer. Lite tillspetsat skulle man kunna säga att det här är hennes sätt att lära oss om några av våra politiker och vad de står för.

Liv har valt ut tolv av sina favoritmoderater (!) och presenterar dem, en för varje månad, på sedvanligt vis. Det är mycket text och teckningarna känns lite som en bisak. Exempelvis så kan det sägas att om det inte vore för M-märket på statsministerns kavaj hade det lika gärna kunna varit en förvuxen Alfons Åberg. Fast det kan ju förvisso finnas en poäng med det också. På det stora hela är det inte riktigt så bitskt som förväntat, rent av lite för snällt. Jag tror nog att dessa politiker skulle kunna tåla lite mer, kunna ställas mot en hårdare vägg med tanke på hur de håller på, men nu ska allt klämmas in i fyra bilder per uppslag och då har hon ändå fått till det bra.

Dock blir det faktiskt bäst när verkligheten själv får föra talan så som i sista uppslaget, som innehåller extramaterial. Det enda Liv gör här är att lyfta fram citaten och låter dem tala för sig själva. Alla kommentarer blir överflödiga.