Generic filters
Exact matches only

Fakta

The Walking Dead Teaser The Walking Dead Teaser
Av: Författare: Robert Kirkman
Tecknare: Tony Moore
Översättare: Sara Årestedt
Omfång: 52 sidor i svartvitt
Format: 17 x 26 cm, häftad, serietidning
Utgivare: Apart förlag
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige

The Walking Dead Teaser

Böcker

Ett smart sätt att nå en stor marknad för en ny produkt är att skicka med ett smakprov. Det är mer och mer vanligt att man får med ett gratis provexemplar av en annan produkt när man handlar nöjesprodukter. När jag var yngre var det vanligt att få ett parfymprov när man köpte dyra kosmetiska produkter i de finare parfymerierna och det gav dig som konsument en särskild känsla, men idag kan man även få med sig en liten bit kultur när man köper ett spel – vilket enligt mig är en väldigt god sak.

När du införskaffar spelet ”Dead Island” får du av GameStop en gratis tidning som skall introducera spelarna för den grafiska romanserien ”The Walking Dead” av Robert Kirkman. Det är en vettig strategi eftersom spelarna av ”Dead Island” redan är bitna av zombiegenren. Kirkmans verk är en trovärdig postapokalyptisk serie som utspelar sig efter att jorden har blivit lamslagen av att de döda har reanimerats och vandrar omkring för att i zombiegenrens anda attackera de överlevande.

Huvudkaraktären i denna grafiska roman är Rick Grimes, som innan katastrofen slog till var sheriff men blev skjuten i tjänsten så pass illa att han svävade mellan liv och död. Detta har pågått under så lång tid att när han vaknar upp på sjukhuset är han helt ovetande om vad som har skett runt omkring honom och i resten av världen. Han inser snart att något är fel och springer på en hel del vandrande döda som blockerar hans väg ut. Först tror han inte riktigt sina ögon och det är uppenbart att han inte helt kan ta in allt han ser.

Den stora skillnaden mellan Rick Grimes och resten av mänskligheten är att de har haft tid på sig att vänja sig vid tanken på att de döda har rest sig ur sina gravar medan stackars Rick måste förlika sig med tanken i rasande fart. Det är ytterst svårt för honom. Han ser ett kadaver utanför sjukhuset som knappt hänger ihop och får tårar i ögonen på grund av dess lidande. Oron börjar ansätta honom. Vad har hänt med hans hustru och son om världen har rasat samman på detta sätt medan han var borta?

Med dessa tankar ringande i huvudet beger han sig hem för att försöka ta reda på vad som hänt hans familj och möts av en spade i bakhuvudet från pojken i en duo bestående av far och son som befinner sig i hans hem. De tar hand om honom och talar om för honom så gott det går vad som har skett medan han har varit medvetslös. Efter ett tag tackar han de två och beger sig ut mot Atlanta för att återfinna sin familj, men finner snart att han inte vet nog för att klara sig själv. Lyckligtvis får Rick assistans av en asiatisk ung man som när faran är över för honom till det läger som han kommer ifrån och där sker en återförening mellan Rick och hans Lori och sonen Carl.

Denna gratistidning är en bra sammanfattning av serien som helhet och jag tror att det är en mycket bra introduktion för att intressera nya läsare. Illustrationerna är gjorda av Tony Moore och är dramatiska till sin natur. Moore använder sig av skugga och ljus mycket skickligt. Som kritik kan jag nämna att jag tycker att de har avslöjat lite för mycket i en så kort tidning; att visa att hjälten finner sin familj tycker jag är att dra det lite väl långt eftersom man då får svaret på den fråga som berättelsen lägger fram i början av diskursen. Även om det är en rörande återförening man får bevittna hade jag velat lämna det öppet och haft tillförsikt nog om att läsarna skulle vilja köpa den mer omfattande serieboken. Det som är en stor fördel är att till och med i en tidning med så få sidor lyser särarten för serien igenom. Man inser snart att Rick trots sin polisiära utbildning är illa lämpad att navigera i det nya landskap som tillkommit under hans frånvaro.

Medan han sov har alla regler slutat gälla och det är endast med hjälpen från vänliga människor som den forna polisen har en möjlighet att överleva. Han vill gärna vara densamme som tidigare, men allt är nollställt och det tvingar honom att anpassa sig till helt nya förhållanden eller dö. En hård sanning, men det är också tonen i Kirkmans skapelse: rå, hård men hjärtlig och djupgående. En av de mest rörande scenerna i serien är enligt min mening inte när Rick finner sin fru och son utan när han återvänder för att med en välriktad kula avsluta lidandet för den zombie som befann sig utanför sjukhuset. Det visar på en empati och en medmänsklighet som är en fundamental del av oss och vår mänskliga natur, och i denna enkla illustration av medkänsla fylls läsaren med hopp. Hjälten har tagit sin plats på scen. Visst måste allt nu vändas till det bättre? Den som läser får se.