Generic filters
Exact matches only

Fakta

Med eller utan dig Med eller utan dig
Av: Författare: Jenny Berggrund
Tecknare: Jenny Berggrund
Omfång: 184 sidor i svartvitt
Format: Häftad
Utgivare: Optimal Press
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789185951406
Betyg:

Med eller utan dig

Böcker

Jenny Berggrund gör debut med sitt album ”Med eller utan dig”. Hon har tidigare medverkat i fanzin, men det här är första albumet, utgivet av Optimal press. Läsaren får följa Ink och hennes bekanta under några månader. Det är på ett sätt en kollektiv roman. Minst 20 personer finns med, varav cirka 12 återkommer under berättelsen. Kanske är det lite för många, ibland är det svårt att hålla isär personerna. En del är dessutom rätt lika varandra.

Det handlar om unga människor som jobbar, reser eller befinner sig i början av liv och karriär. De är inga skolungdomar, men de har kvar mycket av ett ungdomligt beteende.

En av Inks vänner har försvunnit efter en kväll på krogen. Försöken att ta reda på vad som hänt vännen är den röda tråd som vänds och vrids runt de medverkande. Det handlar mycket om relationer, intriger och missförstånd. Förvillande likt en såpopera på tv, massor av halvbilder, mycket dialog och intrigerna fördjupas allt efter som sidorna bläddras fram.

Man får en bra bild av huvudpersonen. Ink får kött och blod, kärlek och ilska, medan andra personer blir otydliga. Det andas lite debutant, och det måste det få göra i ett första album. Det andas också en vilja, en positiv anda av livskraft, som genomsyrar människorna vi följer. Det är nära till möten, att finnas där för en vän, men också krav genom relationer som utmanar både kärlek och vänskap. Här hittar du en handling som driver din läsning framåt, det är ett plus. Det mesta sägs i ord, seriens möjligheter till berättande med bilder används inte lika flitigt. Berggrund kunde ha berättat mer med enbart bilder, och på det sättet aktiverat läsaren mer.

När jag tittar på Jenny Berggrunds illustrationer på hennes hemsida slås jag av att hon där berättar mer med sina bilder, men i serien blir det förenklingar och upprepningar. Jag hade velat se mer av glädjen och lusten i de illustrationer som finns på hemsidan. Serien hade då aktiverat mig mer som läsare och serien hade blivit mer komplex.

Omslaget är snyggt och beskrivande. Ink vandrar ensam i den befolkade staden, en tung himmel speglar huvudpersonens kroppspråk och husens tända lampor belyser hennes ansikte. Jag tänker att om serien varit lika talande och stämningsfull i sitt bildspråk hade den vunnit på det. ”Med eller utan dig” vinner lite på längden. Den andra halvan är mer omsorgsfullt utförd, mer varierad och med tydligare känslor. Att teckna serier handlar inte om att teckna snyggt, det handlar mer om att kombinera text och bild så att vi lever med i berättelsen. Ibland blir det för mycket tv-såpa, eviga halvbilder och dialog istället för bildvariation och stämningar. Jag saknar miljöskildringar, staden Göteborg är osynlig i bilderna. Även inomhus är det sparsamt med miljöer, i stället får vi ansikten och halvbilder på löpande band.

Presentationen är snygg, papper, tryck och grafisk form håller ihop det bra. Det är enkelt och en känsla av fanzin lever kvar mellan pärmarna. Optimal Press levererar som alltid sin vara på ett föredömligt sätt.