Generic filters
Exact matches only

Fakta

Seaside Stories Seaside Stories
Av: Författare: Alice Engström, Joakim Waller, Catarina Batista, Natalia Batista
Tecknare: Alice Engström, Joakim Waller, Catarina Batista, Natalia Batista
Omfång: 178 sidor
Format: 14,5 × 21 cm, kartonnage
Utgivare: Nosebleed Studio
Utgivningsår: 2012
Språk: Engelska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789197960410

Seaside Stories

Böcker

”Seaside Stories” är en antologi av den svenska tecknarstudion Nosebleed och när jag satte mig ner med boken så ville jag verkligen tycka om det. Tecknarna i studion är unga och saknar inte potential. De har uppenbarligen lärt sig hur en manga skall se ut, men nu måste de ge den egen form. Det är själva historierna i denna lilla antologi som haltar. Det man ser på sidorna är sådant som man som van mangaläsare har sett förut.

Stilen är allmän och inget känns som något nytt eller eget, sjöjungfruhistorien känns som en glättig variant av Hans Christan Andersens briljanta saga, men då den inte tar med det viktiga temat om den lilla sjöjungfruns själ så har den svårt att engagera sin läsare. Att sedan författaren använder sig av österländsk mytologi i en klar västerländsk diskurs hjälper inte historien. Vi har ingen myt om att äta sjöjungfrus kött och vinna evigt liv och detta tagit ur sitt väldigt asiatiska sammanhang känns konstlat och fel. Jag låter väldigt hård nu, men det är för att jag ser kapaciteten som dessa ungdomar besitter och vill att de skall nå sin fulla potential och inte enbart höra på alla de som säger hur underbart duktiga de redan är.

För det är sant: vissa aspekter av den japanska mangan är de redan väldigt duktiga på, de använder raster på ett proffsigt sätt och har förstått en del av berättartekniken ganska väl, men de har trots allt mycket att lära när det kommer till att skapa en historia. Bygga upp spänning och fånga sin läsare. Jag har själv läst manga väldigt länge och har studerat de stora mästarna, eller mangaka, som Akira Toriyama (skaparen till ”Dragonball”), Katsuhiro Ōtomo (”Akira”) och Natsuki Takaya (”Fruits Basket”). Alla de har skapat sin egen stil och de lägger ner en del av sin själ i varje sida.