Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Henrik Jonsson vid ritbordet. Foto: privat.
  • Artiklar
En som gått på Joe Kubert School är svensken Henrik Jonsson. Nyligen debuterade han som Batman-tecknare i USA.

Henrik Jonsson föddes 1986 och växte upp i Vänersborg. Som barn fick han sitt serieintresse väckt av de superhjältetidningar som hans far tog med sig hem från sina resor, men först som vuxen sökte han till Joe Kuberts serieskola, där han tillbringade tre år. Våren 2012 tog han examen och hade ett tag sin ateljé hos föräldrarna i Mora innan han till sist hamnade i Göteborg.

Hösten 2012 kom så hans USA-debut, ett äventyr om Batmans tidiga historia i Detective Comics nummer 0. Historien – som skrevs av James Tynion IV, tecknades av Jonsson och tuschades av Sandu Florea – har genomgående hyllats av amerikanska kritiker. Bild & Bubbla har bett Henrik berätta mer om sin karriär.

Hur länge har du tecknat serier? Och hur kom du på idén att söka till Joe Kubert School?

– Jag har alltid varit stolt serienörd och stor nörd i allmänhet. Tecknade mycket som liten knodd, men mindre ju äldre jag blev. Kom sedan ihåg en annons om The Joe Kubert School som jag sett i en amerikansk tidning, så när jag tröttnade på att jobba på linan på Saab tänkte jag att det var dags att ta tag i saken. Två år senare var jag i Dover, USA. Jag gjorde min första hela seriesida där.

Jonssons detaljerade blyertsversion av den första sidan av hans historia i Detective Comics nummer 0. © DC Comics

Hur var tiden och stämningen på skolan? Vad tar du med dig därifrån?

– Det var helt klart ett eldprov. Tio lektioner i veckan med tio deadlines. Skolan är en bra simulering av hur branschen funkar om man har turen att kunna få så mycket arbete. Vi gjorde inte bara serier utan all typ av illustration. Av cirka 30 elever var det 17 som tog sin examen. Lärarna kunde vara hårda och kritiska, men de kunde samtidigt uppmuntra och hjälpa en att bli bättre. Vi elever hjälpte också varandra och de vänner jag fick där kommer jag att ha kvar resten av livet.

Har du träffat Joe Kubert? Vad var ditt intryck av honom?

– Jag hade Joe som lärare mitt tredje år. Varje tisdag. Han hade sin studio i skolan så man träffade honom ofta. Sista månaden i skolan kom Joe och frågade om jag ville vara med och jobba på hans kommande projekt för DC Comics. Ett rätt självklart »svar ja!«. Så under sommaren gjorde jag en liten historia till Joe Kubert Presents. Jag var i Sverige då och hade mejlkontakt med honom fram till att han gick bort. Joe var alltid trevlig och uppmuntrande samt väldigt ödmjuk. Vi hade alla stor respekt för Joe. Han älskade verkligen det han gjorde och man såg det på honom. Han satt alltid och skissade på något. Jag önskar att jag efter 60 år till av tecknande fortfarande älskar det jag gör lika mycket som han gjorde. Han är verkligen saknad.

Hur kommer det sig att du fick teckna till Detective Comics?

– Redaktörer för olika serieförlag kom för att hälsa på och gå igenom våra alster i slutet av examensåret på skolan. Vi var också och besökte DC Comics huvudkontor på Broadway. De verkade gilla det jag gjorde och ville testa mig genom att ge mig en kortare historia i någon tidning. Så det blev backup-storyn i Detective Comics nummer 0.

Vad jobbar du med nu?

Suicide Squad för DC Comics. En skräck/dramaminiserie som heter »Skin« med författaren Phillip Johnson. Sedan har jag ett eget projekt som snart är klart.

En sida från samma historia tecknad av Henrik Jonsson och tuschad av Sandu Florea. © DC Comics

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 194 (1/2013). Texten återges med skribentens tillåtelse.