Generic filters
Exact matches only
 • Nyheter

Nomineringarna till Seriefrämjandets Urhundenpris för 2013 är nu klara. Urhunden delas sedan 1987 ut årligen till föregående års bästa svenska respektive översatta seriebok. Priset är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av Oskar Andersson, signaturen OA.

Nomineringarna offentliggörs på Stockholms internationella seriefestival lördag 27 april. Senare i vår kommer juryn att sammanträda och utse de slutliga mottagarna av prisen. Utdelningen äger rum på Seriefrämjandets seriescen på Bokmässan i Göteborg i september.

Kontakt: Ola Hammarlund, sekreterare för Urhunden

Telefon: 08-87 71 04
E-post: ola.hammarlund@serieframjandet.se

Nomineringar för 2012 års bästa originalsvenska seriebok

 • »De anhöriga« av Pelle Forshed (Kartago)
 • »Död kompis « av Simon Gärdenfors (Egmont)
 • »Far och jag: fortsättningen« av Jan och Maria Berglin (Ordfront Galago)
 • »Juni« av Julia Thorell (Kartago)
 • »Smålands mörker« av Henrik Bromander (Ordfront Galago)

Nomineringar för 2012 års bästa till svenska översatta seriebok

 • »Idag är sista dagen på resten av ditt liv« av Ulli Lust (Kolik) (AT)
 • »Jultomten« av Raymond Briggs (Wibom Books) (GB)
 • »Skönheten« av Kerascoët/Hubert (Kolik) (FR)
 • »Tea party« av Nancy Peña (Kolik) (FR)
 • »Vem är rädd för Anniv Klammag?« av Kati Kovács (Optimal Press) (FI)

Ledamöter i Seriefrämjandets Urhundenjury 2013

 • Ainur Elmgren, historiker, Helsingfors
 • Dick Harrison, professor, Åkarp
 • Fredrik Strömberg, lärare vid Serieskolan i Malmö, Malmö
 • Håkan Fredriksson, serieexpert, Sköndal
 • Ola Hammarlund (sekr.), bibliotekarie, Bandhagen
 • Peter Wallström, serieexpert, Höör
 • Kristina Arnerud Mejhammar, doktorand i konstvetenskap, Norrköping
 • Liv Lingborn, seriepedagog, Trondheim
 • Sofia Olsson, serietecknare och kulturjournalist, Stockholm

Om Urhunden

Urhunden är Seriefrämjandets stora pris för tecknade serier och delas ut sedan 1987 till föregående års bästa svenska seriebok samt bästa översatta seriebok. Priset är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av Oskar Andersson, signaturen OA.

Sedan 1994 delar Seriefrämjandet också ut det särskilda priset Unghunden för insatser för barn och ungdomsserier i Sverige. Pristagarna utses av en utnämnd jury. Nomineringarna utlyses på Stockholms internationella seriefestival i april och priset delas ut på Bokmässan i Göteborg i september.

Om Seriefrämjandet

Seriefrämjandet grundades 1968 och är Sveriges organisation för konstformen tecknade serier. Seriefrämjandet verkar för att sprida kunskap om seriekonstens unika särart och utveckla den svenska seriekulturen.

Verksamheten inkluderar att publicera kulturtidskriften Bild & Bubbla samt böcker om och med serier, att dela ut det prestigefulla seriepriset Urhunden, att driva Svenskt Seriearkiv som bevarar seriehistorien, att anordna seriefestivaler som barn- och ungdomsfestivalen I Seriernas Värld, att arrangera utställningar, föreläsningar, debatter och mycket mer.

Seriefrämjandet har sitt säte på Seriecenter i Malmö och lokalföreningar finns i Göteborg, Skåne, Stockholm samt Värmland. Seriefrämjandet vänder sig till barn, ungdomar och vuxna – från den nyfikna läsaren till den professionella utövaren.