Generic filters
Exact matches only

Fakta

Tintin & Co. Tintin & Co.
Omfång: 136 sidor
Format: Kartonnage
Utgivare: Bonnier Carlsen
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789163850653
Tintin & Co Tintin & Co
Av: Författare: Michael Farr
Illustratör: Hergé
Översättare: Björn Wahlberg
Formgivare: Björn Wahlberg
Omfång: 131 sidor
Format: Inbunden
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2008
Språk: Danska
Utgivningsland: Danmark
ISBN: 9788770853491

Tintin & Co.

Böcker

Att öppna ”Tintin & Co.” var att få en inblick i en annan värld. Michael Farr har på ett trovärdigt och intressant sätt skildrat hur Tintin kom till.

Jag var inte en av de som hade tillgång till ”Tintin” hemma under min uppväxt. Men de böcker som fanns att tillgå på mitt lokala bibliotek var flitigt lånade och lästa. Trots detta visste jag inte mycket om Hergé innan jag studerade serier på Linnéuniversitetet. Liksom med ”Bamses” skapare Rune Andréasson så försvann mannen för barnet jag då var in i sin egen konst och upphörde att synas. Jag är glad att jag återväckte intresset för ”Tintin” och att detta i sin tur illuminerade mannen bakom teckningarna.

Det är nog så att de flesta tycker om Tintin och han är del av väldigt mångas barndom och uppbyggnad av sociala värderingar. Varför är den lille journalisten så enkel att identifiera sig med? Det står i början av boken ”Tintin & Co.” att Tintin ”har ingen familj, ingen vet hur gammal han är – ändå är Tintin en hjälte som alla kan identifiera sig med”. Jag tror att det är just dessa egenskaper som gör det så enkelt för vem som helst att identifiera sig med honom. Scott McCloud argumenterar i sin bok ”Understanding Comics – The Invisible Art” för att den abstrakta och förenklade tecknarstilens popularitet i tecknade serier härstammar från att serietecknaren vill uppmuntra just till identifikation från läsaren. ”We don’t just observe the cartoon, we become it” (”Understanding Comics”, sidan 36). Detta har Hergé skapat med sin serie genom sina enkla tekningar och utelämnade av personlig information som hjältens ålder.

Farr har i sin bok belyst Tintins uppkomst och hans mognad med kärlek i varje beskrivning. Han förklarar med stor kärlek hur Tintin blev Tintin. Boken är dessutom fylld med annan intressant trivia. Du får reda på hur namnet på Tintins trogna följeslagare Milou valdes. Varifrån Hergé fick sina influenser till att göra Tintin till en undersökande journalist avslöjas. Farr går in på hur Hergé rent tekniskt lärde sig om karaktärsbyggnad och mycket mer. Detta är en välskriven och ytterst intressant bok som jag inte hade möjlighet att lägga ifrån mig förrän jag hade läst den från pärm till pärm. Den har en lättsam ton som gör den lätt att ta sig igenom trots att de dryga 130 sidorna är proppfyllda av fakta. Är du en Tintinfantast är den ett måste, men den är även något för alla dem som vill veta mera om Tintin eller serieskapande. Jag ger den en varm rekommendation.