Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
I november blir det juryrättegång kring en svårbedömd upphovsrättslig tvist. En dom som 2011 tillerkände Marvel Comics äganderätten till figuren Ghost Rider, och slutade med att förlaget fick skadestånd från skaparen Gary Friedrich, upphävdes i juni 2013 av en amerikansk appellationsdomstol.

Vi har redan tidigare skrivit om fallet både på bildobubbla.se och i papperstidningen (”Marvel stämmer serieskapare” i B&B nr 192). I samband med filmatiseringarna av ”Ghost Rider” med Nicolas Cage i huvudrollen stämde serieskaparen Gary Friedrich Marvel eftersom han menade att han endast överlåtit rättigheterna till publicering i tryckt form när han skapade figuren 1972. Mediarättigheterna var en helt annan sak, menade Friedrich, som också hävdade att Marvel inte levt upp till sina förpliktelser i avtalet vad gäller royaltyutbetalningar och annat.

Sent 2011 kom en dom som tillerkände Marvel Comics rättigheterna till Ghost Rider, eftersom Friedrich en gång skrivit under en utbetalningscheck där det finstilt angavs att han därmed skrev över alla rättigheter. Från Marvels håll hävdade man dessutom att Friedrich skapat figuren tillsammans med Roy Thomas och Mike Ploog och därmed inte kunde sägas vara ensam skapare. Man passade också på att stämma Friedrich för att han olovandes sålt signerade tryck med Ghost Rider på seriemässor.

Appellationsdomstolen kunde i juni 2013 konstatera att den federala domstolen varit för snabb i sitt domslut eftersom det ursprungliga avtalet är tvetydigt och eftersom parterna uppenbarligen inte är överens om vad avtalet innefattade. Den 4 november börjar en juryrättegång för att en gång för alla (?) avgöra saken.

Värt att notera är att Ghost Rider inte synts till i tryck sedan 2012, möjligen i väntan på att rättighetstvisten ska avgöras.