Generic filters
Exact matches only

Fakta

inKurabel No 1 inKurabel No 1
Omfång: 50 sidor varav 32 i färg
Format: 34 x 24 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Blækfabrikken
Utgivningsår: 2011
Språk: Danska
Utgivningsland: Danmark
ISBN: 978-87-92626-04-2
Betyg:

inKurabel No 1

Böcker

Ja. ”inKurabel” är på danska. Danska (skriven). Är. Inte. Svårt.

Tekniskt sett har ”inKurabel” två titlar – ”inKurabel” och ”Exploded View tegneserier i tværsnit” – och två framsidor, men allt innehållet är orienterat för den förra (och ”inKurabel” är också vad den kallas för på både in- och hemsida). Exploded Views ”framsida” är det enda på sitt håll, men å andra sidan den framsida som talar om vad det rör sig om och namnger flertalet medverkande.

”inKurabel” är en antologi från danska Blækfabrikken, med 10 serier av 11 serieskapare, av vilka runt hälften i skrivande stund på hemsidan anges som medlemmar av densamma. Om jag hade haft bättre koll på den danska serievärlden hade jag haft bättre koll på vad de här är för några. Den ende för mig bekante är Ole Comoll Christensen som bland annat tecknat albumserien ”Dimensionsdetektiven”, men lite grävande visar att jag borde ha känt igen åtminstone ett par andra (till exempel har Henrik Rehr getts ut av Optimal).

Eftersom det är en antologi med utdrag och smakprov är det ömsom vin och ömsom … sämre vin. Inget är dåligt eller avskräcker mig från att läsa mera av just den serieskaparen, men en del är lättglömt – en del kommer jag ihåg nu mest för att jag vid en senare läsning insåg att jag inte mindes dem från tidigare läsningar. Det finns inget gemensamt tema för serierna och följaktligen har de en hyfsad spridning (serieskaparna är det dock mindre variation på). Det kanske inte finns några uppenbara ”Galago-serier” i ”inKurabel”, men det känns som att enskilda serier presenterade här skulle kunna hitta svenska hem på så skilda platser som Utopi, Herman Hedning och, för den delen, 91:an (beroende på vad man kommer undan med där nuförtiden).

Som sagt är det utdrag och smakprov, men serieskaparpresentationerna inkluderar nätadresser till alla utom två och i juli 2013 var det bara två av dessa som inte fungerade, varav den ena vidarehänvisar till serien på Facebook. Naturligtvis är de som jag fastnade mest för bland de som saknar fungerande adresser – den förmodade äventyrsserien ”Wednesday & Co.” (utdraget slutar innan det antyds hur mycket action det blir längre fram) av Thomas Heiberg Nøhr och skämtserien ”Flush Royale/Bang, du er rød” av Dan R. Knudsen och Svend Amstrup Jeppesen. Det drar ner betyget något, men på sina egna meriter får ”inKurabel” som helhet ändå en trea.

”inKurabel No 1” kan beställas från Blækfabrikkens hemsida (blaekfabrikken.dk). Tyvärr är det av de serier som presenteras här bara första volymen av ”Flush Royale” som också kan beställas därifrån (utdraget sägs dock vara från volym 2).