Generic filters
Exact matches only

Fakta

Piracy is Liberation vol 02: Download Everything Piracy is Liberation vol 02: Download Everything
Av: Författare: Mattias Elftorp
Tecknare: Mattias Elftorp
Omfång: 336 sidor i svartvitt med färgomslag
Format: 185 x 243 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Wormgod
Utgivningsår: 2013
Språk: Engelska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789198091519

Piracy is Liberation vol 02: Download Everything

Böcker

Aktivisten Pirate har med hjälp av sina vänner Purple, Information, Technograph och en mindre skara andra individer lyckats släcka ner TV-stationerna i ytterligare några sektorer av den namnlösa staden. Syftet är, precis som tidigare, att få människorna att vakna upp ur sitt slaveri och bryta med sina förtryckare. I upplysningens namn tvingas hjältarna till att fatta djärva beslut och beträda okända territorier. I djupare resor ner i den kollektiva, digitaliserade kunskapsbankens nätverk blottlägger de mörka väktare till dolda ting. Med hjälp av metamagi bryts skiljelinjer mellan kropp och själ, verklighet och fiktion upp. Världen plattas till, skärs upp och delas ut likt arken på en papperslunta för utövaren. Kunskap är makt. Och Frihet. Och frihet är förändring.

Mycket händer helt enkelt i ”Download Everything”. I denna andra tegelstenstjocka volym av ”Piracy is Liberation” tvingas till och med de gamla gudarna stå till svars inför sina egna skapare, både bildligt och bokstavligt. Även relationerna mellan huvudkaraktärerna fördjupas. Vissa personer glider ifrån kärntruppen medan andra människors band stärks.

Det är fullt förståeligt att Mattias Elftorps böcker är så tjocka som de är. Handlingen är hyggligt komplex och han behandlar både storpolitik och rent existentiella frågor i dem. Persongalleriet, som redan var månghövdat i första boken, blir här ännu större.

Rent spontant så måste jag säga att jag gillar den andra volymen. Jag kan kanske tycka att den blir lite texttung ibland, men det är mindre mängd text i den här boken än vad det var framförallt i början på den första. Det finns partier i volymen som är segdragna, men det är inte så farligt. Han använder sig mycket av uppslagsbilder och helsidesbilder, och det passar hans riviga teckningsstil bra.

En rolig sak är att det finns trådar som lagts ut för länge sedan och som här tas upp igen. En kvinna som i första boken tror att sändare planterats i hennes tänder återkommer i den här boken till exempel. Sådant breddar världen ytterligare. Rollpersoner som kanske inte fick lika mycket utrymme i den första boken får här i den andra mer plats. Det känns egentligen inte som att ”Piracy is Liberation” har en verklig huvudperson och det tycker jag är passande då budskapet i serien handlar om att ingen människa ska få härska över en annan. Jag tycker att människorna som porträtteras är sympatiska och egna. De vill alla lite olika saker men drivs samtidigt framåt tillsammans av en gemensam vision om ett bättre samhälle.

Det känns som att historien om människorna i Staden kommer att fortsätta ett tag till. Inte mig emot. Jag är verkligen intresserad av att veta hur allt ska gå och vartåt revolutionen bär.