Generic filters
Exact matches only

Fakta

Pop! Pop!
Av: Författare: Jason
Tecknare: Jason
Omfång: 64 sidor i svartvitt
Format: 17,8 x 24 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Jippi Forlag
Utgivningsår: 2013
Språk: Norska
Utgivningsland: Norge
ISBN: 978-82-92226-45-2
Betyg:

Pop!

Böcker

John A. Sæterøy, mer känd under pseudonymen Jason, är en av Nordens största serieskapare. Han har tidigare utkommit med kritikerrosade alster som ”Järnvagnen”, ”Vänta lite” och ”Den hemlighetsfulla mumien”. Hans senaste bok, ”Pop!”, sticker dock ut lite.

”Pop!” är varken en serieroman eller en samling serienoveller. Men man kan heller inte kalla albumet för en samling skämtteckningar. Detta eftersom bilderna egentligen inte är roliga. Däremot är de små hyllningar till populärkulturen. Jason gör högst personliga crossover-teckningar som den fyndiga hyllningen till både bröderna Dupont och filmen ”Reservoir Dogs”.

Det är en salig blandning som Jason hämtar sin inspiration ifrån. Här hyllas allt från Tom Waits, Frida Kahlo och målningen ”Skriet” till Pinhead och filmen ”Plan 9 from Outer Space”.

Bilderna är mycket välgjorda och vi som kan vår Jason känner igen oss. Däremot är jag tacksam för registret längst bak som anger inspirationskällorna för varje bild. Annars hade jag gått bet på många. Vissa förstår jag fortfarande inte eftersom teckningarna bygger på att man är bekant med ursprungskällan. Vilket jag dock är i de allra flesta fall. Det är hur som helst mycket fyndigt.

Jag har sett att förlaget redan tryckt upp diverse t-shirts med några av bilderna, vilket kanske är en ännu bättre plats för den här typen av teckningar. Så fort jag är klar med denna recension ska jag hur som helst beställa ett par.