Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Seriestudenter: Maria Simone Büchert och Jacob Canepa. Foto: Malinda Lindmark.
  • Nyheter

Om du vill lära dig teckna serier i en kreativ miljö, få en högskoleexamen och dessutom träffa nya vänner med samma intresse som dig från hela världen, behöver du inte åka längre än till Danmark. Där finns nämligen det nystartade programmet Graphic Storytelling som erbjuder precis detta.

Nu finns det sedan ett halvår tillbaka en ny möjlighet för aspirerande serietecknare att lära sig teckna serier. Programmet Graphic Storytelling är ett fyra år långt bachelor-program, som ges i anslutning till animationsskolan The Animation Workshop i den lilla staden Viborg i Danmark. Det är en internationell skola, belägen i vad som tidigare varit militärbaracker, där man sedan flera år tillbaka haft en kreativ oas för blivande animatörer och datorspelsgrafiker. Nu finns dock möjlighet att även läsa till serietecknare, och eftersom man tar emot studenter från hela världen sker all undervisning på engelska.

Från vänster: Emil Kjaehr (Games Coordinator) och Peter Dyring-Olsen (Head of Studies). Foto: Malind Lindmark.

Från vänster: Emil Kjæhr (Games Coordinator) och Peter Dyring-Olsen (Head of Studies). Foto: Malinda Lindmark.

Utbildningen förbereder studenterna inom flera olika ämnesområden såsom teckning, visuellt berättande, layout, storyboarding för filmer, entreprenörskap och manusförfattande. Efteråt ska man kunna arbeta inom det mesta som seriebranschen erbjuder, exempelvis som tuschare, färgläggare, författare, illustratör, lärare och även redaktör.

”Serier kan ju också fungera som en väg mot att skapa immateriell äganderätt på figurer och världar som senare kan användas i andra medier som exempelvis film”, säger Peter Dyring-Olsen som är huvudansvarig för utbildningen.

Aske Schmidt tecknar av en serie av den japanska serietecknaren Shigeru Mizuki för att lära sig hans stil. Foto: Malinda Lindmark.

Aske Schmidt tecknar av en serie av den japanska serietecknaren Shigeru Mizuki för att lära sig hans stil. Foto: Malinda Lindmark.

När jag besöker skolan pågår full aktivitet och just idag får studenterna träna på att rita av ett antal seriesidor av den japanska serietecknaren Shigeru Mizuki för att lära sig hans stil. Aske Schmidt Rose som redan läst en termin på utbildningen arbetar hårt med sin teckning. ”Det här är det första jag ritar idag”, berättar han.

Mathilda Garreau tecknar av en serie av Shigeru Mizuki. Foto: Malinda Lindmark.

Mathilda Garreau tecknar av en serie av Shigeru Mizuki. Foto: Malinda Lindmark.

Mathilda Garreau håller också på med samma övning. ”Men det här är bara början”, säger hon. ”Sedan ska vi kopiera två teckningsstilar till.”

Mer information om hur man ansöker till skolan finns på: www.animwork.dk. Det går också bra att e-posta till graphicsstorytelling@viauc.dk eller ringa på +45 8755 4983. Förkunskaper som krävs är gymnasiekompetens, flytande engelska och grundläggande teckningsfärdigheter.

Från vänster: Peter Dyring-Olsen (Head of Studies) med studenten Mathilda Garreau. Foto: Malinda Lindmark.

Från vänster: Peter Dyring-Olsen (Head of Studies) med studenten Mathilda Garreau. Foto: Malinda Lindmark.