Generic filters
Exact matches only

Fakta

The Judas Coin The Judas Coin
Av: Författare: Walter Simonson
Tecknare: Walter Simonson
Färgläggare: Lovern Kindzierski
Textare: John Workman
Format: Serietidningsformat, kartongomslag, limmad rygg
Utgivare: DC Comics
Utgivningsår: 2013
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
ISBN: 978-1-4012-4397-5
Betyg:

The Judas Coin

Böcker

I serieromanen ”The Judas Coin” bjuder veteranen Walter Simonson på en lustfylld resa genom DC-historien med romare, vikingar, kelter, pirater, cowboys, superhjältar och rymdvarelser. Lite av en våt dröm, alltså.

Den serie Simonson är allra mest känd för är Marvel Comics ”Thor”, men minnesgoda/ äldre läsare kanske även minns hans insatser på DC Comics ”Manhunter” och ”Metal Men”. Simonsons teckningsstil har alltid varit lätt att känna igen och det är bara för mig att konstatera att han med åren har renodlat ett stiliserat manér som lyckas vara både ornamenterat och grovhugget på samma gång.

Simonson kan teckna det mesta med bravur, men jag tycker särskilt mycket om att se honom teckna fantasy eller historiska motiv, vilket man får sitt fulla lystmäte av i den här boken. Här har han använt sig av DC Comics rika utbud av historiska seriefigurer – Golden Gladiator, The Viking Prince, Captain Fear, Bat Lash, Batman och Manhunter 2070 – för att väva samman en samling korta berättelser om hur ett mynt som tillhört förrädaren Judas vandrar genom historien och bringar otur till alla som kommer i kontakt med det.

Såväl berättande som teckningar och färgläggning (av Lovern Kindzierski) varierar och ger varje avsnitt sin egen distinkta karaktär. I västernavsnittet återges alla svarta linjer i mörkbrunt och allt ser väldigt organiskt och skitigt ut, medan Batman-avsnittet kompletteras av tidningsutklipp och återges helt i kliniskt svartvitt. I rymdavsnittet som utspelas i framtiden har Simonson anammat en närmast mangaliknande stil. Mitt favoritavsnitt är nog det med Vikingaprinsen, som till skillnad från de andra mer historiskt korrekta återgivningarna är ren och skär fantasy med vikingaskepp stora som städer och rustningar som tagna från asagudarna i Simonsons ”Thor”. Praktfullt – och häftigt!

Detta är inget mästerverk och har heller inte gett upphov till några större svallvågor i serievärlden. Men det är stor underhållning som jag varmt rekommenderar till den som gillar äventyr i historiska miljöer. Låt er inte luras av Batmans medverkan, superhjälteinslaget är minimalt.