Bok- och biblioteksmässan i Göteborg är platsen där all världens litteratur möts och kommer samman. I detta litterära kaos finns seriescenen kring vilket allt som hör serier till snurrar, och det är hit jag begivit mig på torsdagen, mässans första dag, för att nosa reda på det allra senaste inom svenska serier.
Den första tecknaren möter jag i närheten av Egmonts monter, där en stor reklampelare basunerar ut att det efter mässan ska bli releasefest för Mikael Sols nya album ”Psykiskt sjuk”. Sol själv står inte långt därifrån och berättar att det nya albumet börjar där hans förra album ”Till alla jag legat med” slutar.
”Den handlar om hur jag blir inlagd på psyket efter att jag försökt ta livet av mig, och vägen tillbaka, om att gå i terapi och om mina olika relationer”, berättar Sol. Albumet har tagit hela 6 år att färdigställa, och om det förra albumet var 80 procent skoj och 20 procent allvar, så är det nya albumet tvärtom. ”I detta album lär man känna mina kompisar bättre och det är färre sexscener”, säger Sol. Han hoppas att fler ska våga prata om sina besvär och att psykisk sjukdom ska bli ett mer accepterat samtalsämne.
Strax efter att jag lämnat Egmonts monter träffar jag på serietecknaren Tomas Antila. Jag frågar honom om han vet något serieprojekt som borde uppmärksammas, och det vet han! Efter att ha kryssat oss fram i vimlet kommer vi till Per Myrhill som står och säljer ”Serienördens kokbok”, i vilken han själv, Antila och flera andra tecknare medverkar.
Kokboken samlar tecknarnas bästa matlagningsrecept i serieform och Myrhills egna bidrag är en kort grej om en smörgås. ”En riktig patentmacka, som min pappa lärde mig tycka om när han jobbade som lastbilschafför”, säger Myrhill. Även Antila medverkar med ett lätt recept. ”Nudlar och ägg, som nästan är lite av en parodi, eftersom jag inte är så bra på att laga mat”, säger han.
Kokboken finansierades med överskottet från ”Antologi 2014” och är utgiven av Natt förlag. Senare på mässan träffar jag ett par tecknare till som medverkat i kockboken. Helena Strömberg valde ett veganskt recept: ”Fänkålspanna med tofu”. ”Från början var det fisk i receptet men jag bytte ut den till tofu eftersom jag är vegan”, säger hon.
Lisa Medin, som också medverkar, valde istället receptet ”Strogge”, eller korv stroganoff på kungars och rebellers vis. Det var hennes pappa som brukade laga rätten, men idag har den blivit hennes paradrecept. ”Det är viktigt att ha i mer vitlök än du vågar. Jag kan lätt ha i en halv vitlök, men tre klyftor är också OK för de mindre modiga”, säger hon.