Generic filters
Exact matches only

Fakta

The Walking Dead nr 5/2013 The Walking Dead nr 5/2013
Av: Författare: Robert Kirkman
Tecknare: Charlie Adlard
Färgläggare: Cliff Rathburn (gråskala)
Översättare: Sara Årestedt
Redaktör: Johan Kimrin
Omfång: 52 sidor i svartvitt
Format: Serietidning, 17 x 26 cm
Utgivare: Apart Förlag AB
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Betyg:

The Walking Dead nr 5/2013

Böcker Image Comics och Robert Kirkman berättade i den föregående serietidningen om hur den lilla gruppen med sin sheriff i spetsen anländer till en stad där de tror att de har funnit en fristad.

Till dem som är obekanta med serien brukar jag säga att ”The Walking Dead” är en postapokalyptisk grafisk roman om zombies som är skriven av Robert Kirkman. Det är en karaktärsdriven historia trots att temat även bjuder på action, våld och blod. Men jag har lagt märke till att det som till huvuddel skiljer just ”The Walking Dead” från andra liknande verk i samma genre är att karaktärerna i ”The Walking Dead” inte endast vill överleva, de vill finna en fristad där de kan fortsätta med sina liv. De strävar efter mänsklighet i en omänsklig värld. Och det är återigen de underliggande tonerna där Kirkman sätter fokus på den mänskliga naturen och våra sociala samspel som gör den här serien så oerhört fängslande att läsa.

I den här delen missar de dock en skylt med orden ”alla är döda” då den är täckt av snö. Denna del tar vid var den andra slutade, det är morgonen efter att de har anlänt. Rick och Lorie vaknar i den säng där de spenderat natten. Rick går så småningom ut och finner skylten och gruppen inser snart vilken fara de befinner sig i. I den här delen av zombiesagan försvinner en del av gruppens medlemmar som vi blivit vana vid att följa.

Det finns som vanligt mycket dramatik i Kirkmans zombiesaga. Här formas dramatiken av hotet om förändring och vad den innebär. Hur hanterar gruppen hotet att förlora människor som länge varit en del av gruppen? Hur hanterar man att sörja i en värld som inte ger en någon ro? Alla dessa frågor är intressanta att tänka på och när de sätts i en omgivning som är så oförlåtande som denna dras de till sin spets. Detta är en serie som är mycket givande för läsaren och jag kan varmt rekommendera den till alla som tycker om genren.

Bild: Charlie Adlard.

Bild: Charlie Adlard.