Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar

Den  11:e oktober hölls för första gången endagsfanzinfestivalen Zine Fest i Köpenhamn. I de kreativa lokalerna i Ungdomshuset fullkomligt klättrar DIY-andan på väggarna och tillsammans med fanzinister från Danmark, Sverige, England och andra europeiska länder var det bäddat för en dag full av möjligheter till att möta härliga människor och tappa hakan av otroliga fanzin som en aldrig tidigare hört talas om.

Festivalen började med en uppstart av fanzinmarknaden vid lunchtid, då Ungdomshusets konsertlokal var fullpackad med utställare. Förutom seriefanzin i vitt skilda genrer fanns också utställare som producerat affischsamlingar och fanzin med fotografier från resor med kopplingar till urban exploration och graffiti.

Noteras bör också att det inte fanns några stora förlag som var representerade på marknaden, utan det var uteslutande enskilda skapare, skaparkollektiv eller små butiker som tagit med delar av sitt sortiment till festivalen. Vissa utställare var där som unga förstagångsfanzinister som just kopierat upp sitt första nummer, medan andra, mer etablerade serieskapare, sålde sina förlagspublicerade hårdinbundna böcker vid sidan av fanzin som de tryckt själva.

Zinefest2014-03__1000pxZinefest2014-02___1000px
Fanzinmarknaden fortsatte fram till klockan 18, då en prisutdelning av festivalens bästa fanzin ägde rum och avrundade försäljningsdagen. När alla som ville hjälpa till med att bära undan bord var klara med det serverades billig och mycket god vegansk middag innan kvällens festligheter fick ta över. I Ungdomshusets egen bar samlades de utställare som fortfarande var kvar och umgicks över några öl i sällskap av DJ:ar som spelade soul och punk till sena natten.

Zinefest2014-04__1000pxFör den som ville besöka eller medverka på festivalen fanns inte inte några större hinder att överkomma. Entrén till festivalen var helt gratis för besökare. För att få ett bord på marknaden krävdes enbart en intresseanmälan till arrangörerna, så att dessa kunde ordna fram tillräckligt med bord. De enda kostnaderna för att närvara som svensk utställare är resan till Köpenhamn, mat och dryck (som båda är väldigt billiga på Ungdomshuset) och ett uttag av danska kontanter för växelkassan. Dessutom finns möjligheten att ge en frivillig donation till arrangörerna.

Trots att detta var en dansk festival var jag inte den enda svensken som närvarade – medlemmar från Dotterbolaget, tecknarkollektivet Ritualen och Alexandra Hansen hade också bord på plats. Om Zine Fest blir ett återkommande inslag i Skandinaviens seriefestivalutbud hoppas jag att ännu fler svenskar kan ta sig dit och uppleva denna gemytliga och intima festival.

Zinefest2014-05__1000px