Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Bild & Bubbla är en av de tidskrifter som hotas av nedläggning efter kulturutskottets besked om kraftiga nedskärningar i stödet för kulturtidskrifter. Allting pekar mot att stödet kommer att reduceras med omkring 75 procent, från 19 miljoner till 4–5 miljoner. Detta påverkar många konstformer och kulturyttringar – inte minst de tecknade serierna.

Bakgrunden är det politiska läget där Alliansens kulturbudget ska gälla för 2015. Att detta skulle drabba kulturtidskrifterna var nog ingen riktigt beredd på. Nu höjs upprörda röster från alla sidor. Och det är inte bara kulturtidskrifterna som reagerar.

Såväl nuvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) som förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) är kritiska till Alliansens förslag om sänkning av tidskriftsstödet.

I dagens artikel i Sydsvenskan citeras Jamil Mani, Seriefrämjandets verksamhetsledare och en av chefredaktörerna för Bild & Bubbla:

– Vi är alla oroliga, ett sådant ekonomiskt slag kommer att bli förödande.

Moderaternas ordförande för kulturutskottet, Per Bill, har förklarat att prioriteringen inte ligger på ”intellektuella vuxnas läsande”. Som kommentar till detta har Jamil Mani påpekat att kulturtidskrifter inte är något som bara läses av en liten klick vuxna människor, utan är mycket bredare än så:

– Våra läsare är mellan 15 och 85 år och läser en kulturtidskrift om serier. Det är ingen homogen grupp.

Inom tecknade serier är det inte bara Bild & Bubbla som hotas. Antologitidningarna C’est Bon Anthology, Galago och Utopi magasin går samma öde till mötes.

Seriefrämjandet uppmanar nu alla serie- och tidskriftsläsare att göra sina röster hörda. Skriv under namninsamlingen Rädda kulturtidskriftsstödet.

Här är några röster från personer som reagerat på beskedet:

– Det är ett dråpslag […] vi kan få se en massdöd bland kulturtidskrifterna. Siri Reuterstrand, ordförande för Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter

– I en tid då politiker och debattörer tar varje chans att åberopa demokrati och yttrandefrihet så tar man ett strupgrepp på just demokratin och kväver sakta mångfalden och de röster som inte har några bakomliggande kommersiella intressen. Per Bergström, Sydsvenskan

– Om det finns någon slags ambition från kulturpolitiken att låta fler röster komma till tals är detta väldigt effektiva pengar. Under året har 91 tidskrifter gett ut 319 nummer för de här pengarna. Det är 25 000 sidor. Jag skulle säga att det är mer effektivt än presstödet. Magnus Wennerhag, tidskriften Fronesis