Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Folkmyller från SIS 2015. Foto: Malinda Lindmark.
  • Nyheter

Malinda Lindmark har gjort ett text- och fotoreportage från 2015 års upplaga av Stockholms internationella seriefestival och koncentrerat sig på ett spännande koncept där serien fått ett soundtrack.

Som vanligt bjöd Stockholms internationella seriefestival (SIS) på en mängd olika intryck, som föreläsningar, seriesläpp, fester och mingel. Det här reportaget kommer dock inte handla så mycket om seriefestivalen utan ska istället fokusera på en av alla dessa serier som presenterades där, nämligen, ”No man is an island”, från kollektivet W.A.F.

Föreläsning SIS 2015

Som vanligt bjöds det även på föreläsningar under SIS 2015. Foto: Malinda Lindmark.

”No man is an island” är ett koncept med en tecknad serie och tre stycken låtar som kompletterar berättelsen. På festivalen kunde besökare få ta del av ett smakprov av serien och en av låtarna som presenterades via en läsplatta samtidigt som läsaren lyssnade på den tillhörande musiken i hörlurar.

No man is an island

Omslaget till ”No man is an island”. Foto: Malinda Lindmark.

”Serien är visserligen fristående, och går att läsa för sig själv”, säger Teodor Ulmanen som är kompositör och gitarrist, ”men musiken tillför ytterligare en dimension och det går också att hitta ledtrådar till handlingen i låttexterna”, fortsätter han.

Johan Robertsson är manusförfattare och dessutom sångare i några av låtarna. Han berättar att handlingen utspelar sig i en postapokalyptisk framtidsvärld, och att han i serien har ställt två karaktärers olika ideologiska synsätt mot varandra. ”Jay är en kille som utgör den ena ideologiska hörnstenen och den andra utgörs av Cody”, säger Robertsson. ”Jays mål är att bygga upp världen, fast på ett destruktivt sätt, medan Cody vill anpassa sig till världen och se den som ny”.

WAF-medlemmar

Kollektivet WAF, som gjort ”No man is an island”. Från höger: Pontus Smedhagen, David Thafvelin, Mikael Holter, Johan Robertsson och Teodor Ulmanen. Foto: Malinda Lindmark.

Trots att serien utspelar sig i en mörk framtid är den på intet sätt grå eller mörkt tecknad. ”Det som är så otroligt standard är att när det är dystopiskt så blir det väldigt grått”, säger David Thafvelin, som både tecknat, färglagt och tuschat, ”men vi ville göra något annorlunda”, fortsätter han. ”Dystopi behöver inte bara vara mörkt, utan den kan också förmedla hopp”, flikar Ulmanen in.

Den tecknade serien kommer att släppas senare i år, men redan nu går det att lyssna på musiken eller närmare bestämt låten ”WeSee”, som finns både på Spotify och gruppens hemsida. För mer information och smakprov på seriesidor rekommenderas https://www.facebook.com/wafcollective och http://wafcollective.com/.

Besökaren Anna Mepoyi provar att läsa smakprovet på "No man is an island" med tillhörande musik. Foto: Malinda Lindmark.

Besökaren Anna Mepoyi provar att läsa smakprovet på ”No man is an island” med tillhörande musik. Foto: Malinda Lindmark.