Generic filters
Exact matches only

Fakta

Daredevil by Mark Waid Vol. 1 Daredevil by Mark Waid Vol. 1
Av: Författare: Mark Waid
Tecknare: Paolo Rivera, Joe Rivera (tuschare), Marcos Martin
Omfång: 152 sidor i färg
Format: Häftad
Utgivare: Marvel Comics
Utgivningsår: 2012
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
ISBN: 9780785152385
Betyg:

Daredevil by Mark Waid Vol. 1

Böcker Allt sedan Frank Miller tog över Daredevil på 1980-talet har den blinde våghalsen varit serievärldens strykpojke nummer 1. Mark Waid har nu gjutit nytt liv i serien genom att göra tvärtom mot alla tidigare kreatörer och istället göra serien och figuren mer lättsam.

Daredevil skapades 1964 av Stan Lee, Bill Everett och Jack Kirby och var, mig veterligen, den förste blinde superhjälten. En olycka i barndomen gjorde Matt Murdock blind, men förstärkte i gengäld hans övriga sinnen och gav honom ett ”radarsinne” som hjälpte honom navigera i omgivningen.

Daredevil var länge en tämligen ordinär superhjälte som trots kreatörer som Gene Colan och Wally Wood var på upphällningen i början av 1980-talet, då Frank Miller tog över serien och gjorde den mörkare och mer realistisk. Daredevil blev en gatans superhjälte. Och så har det fortsatt under de senaste 30 åren under ledning av författare och tecknare som Kevin Smith, D. G. Chichester, Lee Weeks, John Romita jr, Brian Michael Bendis, Alex Maleev med flera.

Daredevil hade nästan blivit en parodi på sig själv när Mark Waid 2011 fick en förfrågan om att ta över serien och göra något nytt av den. Så här beskriver han själv sin approach i efterordet: ”Jag gillar en hel del av vad som gjorts tidigare, men till slut blev det ett sådant ständigt hackande på Matt Murdock att det nästan inte gick att göra honom mörkare. Jag vill att han skulle få vinna någon gång emellanåt. Inte alla gånger, men ibland.”

Waid gjorde till och med en sekvens i det första numret där Matt Murdock medvetet väljer en positiv attityd till livet för att kunna hantera allt tidigare elände – annars riskerar han att gå under.

Resultatet har blivit en lättläst men ändå sofistikerad serie, inte minst tack vare teckningarna av Paolo Rivera och Joe Rivera (far och son!) samt Marcos Martin. Det finns inga onödiga detaljer eller ornamenteringar, utan det hela är stilrent på samma sätt som i en europeisk serie eller något från Vertigo. Enkelheten ger färgläggningen en chans att lysa – rött är ju en läcker färg och tecknarna har gjort sitt bästa för att verkligen lyfta fram detta i Daredevils dräkt.

Att Mark Waid har satt sin prägel på denna serie framgår med all önskvärd tydlighet när Marvel började ge ut samlingsutgåvor av serietidningen. Daredevil by Mark Waid heter volymerna när man tittar i kolofonen. Denna volym samlar nummer 1–6 av den reguljära tidningen och ger definitivt mersmak. Jag är mycket positivt överraskad!

Daredevils radarsinne såsom det beskrivs av teamet Mark Waid och Paolo & Joe Rivera. Copyright Marvel Comics.