Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Minna Svensson med några av sina enrutingar på Doc Lounge i Göteborg (februari 2016). Foto: Saga Nyström.
  • Nyheter

Vad kan man göra en tisdagkväll i Göteborg? Se en dokumentärfilm om serier, gå på vernissage och bli spådd i tarotkort såklart.

Dokumentärfilm och kringarrangemang

Doc Lounge är ett evenemang för den som vill se nya dokumentärfilmer och samtidigt uppleva olika kringarrangemang. Det kan vara allt från musik, tal, uppträdanden och andra överraskningar, lite beroende på kvällens tema. Då jag och min fotograf besökte Doc Lounge, tisdagen den 16 februari 2016, på Bengans vid Stigbergstorget i Göteborg, var temat tecknade serier. Denna kväll visades dokumentärfilmen Very Semi-Serious om tidningen The New Yorker, Linda Spåman spådde i tarotkort och dessutom fanns det där ett vernissage med flera serietecknare från Dotterbolaget.

Filmsalen på Bengans under Doc Lounge. Foto: Saga Nyström.

Filmsalen på Bengans under Doc Lounge. Foto: Saga Nyström.

Hilda-Maria Sandgren visar smakprov på nytt album

En av tecknarna jag först får prata med är Hilda-Maria Sandgren. Hen visar upp ett smakprov från sitt nya seriealbum Vägarna är som tvättbrädor här, som släpps på Galago förlag i höst.

”Det är en uppföljare till min debutroman Det som händer i skogen”, berättar Sandgren. ”Det är samma karaktärer, fast denna gång handlar det om alla tre i kompisgänget”.

Hilda-Maria Sandgren visar upp smakprov från sitt nästa album (teckningarna överst). Foto: Saga Nyström.

Hilda-Maria Sandgren visar upp smakprov från sitt nästa album (teckningarna överst). Foto: Saga Nyström.

Politiska enrutingar av Mina Svensson

En av Mina Svenssons figurer påminner mycket om henne själv till utseendet. "Det började som en självbiografisk figur, men nu använder jag den till lite av varje". Foto: Saga Nyström.

En av Minna Svenssons figurer påminner mycket om henom själv till utseendet. ”Det började som en självbiografisk figur, men nu använder jag den till lite av varje”. Foto: Saga Nyström.

Minna Svensson har också ställt ut sina teckningar. ”Jag brukar inte göra längre serier för det är läskigt att göra långa saker, därför blir det mest enrutingar”, säger Svensson.

En av figurerna påminner mycket om henom själv till utseendet. ”Det började som en självbiografisk figur, men nu använder jag den till lite av varje”.

Flera av Svenssons serier är ofta, men inte alltid politiska. Till exempel en enruting på utställningen handlar om hur hen köper en bok på loppis med världens bästa citat. När hen kommer hem räknar hen citaten och konstaterar att av 393 citat är 316 sagda av män. ”I stort sett alla var av män förutom drottning Kristina”, säger Svensson.

Moa Magnusson gör serier om kräkfobi

Vid utställningen finns också Moa Magnusson, som gör serier om sin kräkfobi. ”Jag utgår bara från mig själv när jag tecknar”, säger Magnusson. Serien är ett pågående projekt som hen bedriver vid sidan av sina studier till lärare. När hen ritar använder hen gärna vattenlösligt bläck i olika nyanser av en och samma färg. På utställningen fanns också serieteckningar av Anna Hydén, X-Chel, Sara Eljeholm och Frida Ulvegren, men de tecknarna fick jag ingen intervju med.

Serier är ett medium där allt kan uttryckas. Moa Magnusson har till exempel gjort serier om sin egen kräkfobi. Foto: Saga Nyström.

Serier är ett medium där allt kan uttryckas. Moa Magnusson har till exempel gjort serier om sin egen kräkfobi. Foto: Saga Nyström.

Linda Spåman utläser framtiden

Förutom att gå på vernissage kunde besökare också passa på att bli spådda i tarotkort av Linda Spåman. Spåman är också serieförfattare och konstnär, men denna kväll gick hen verkligen in i rollen som spåkvinna. En som tog chansen att bli spådd var Anna-Karin Johansson.

”Jag är lite skeptisk jag kanske får precis de svaren jag vill ha”, erkände hon. ”Men jag ska snart ta ett viktigt beslut om mitt jobb så jag kanske frågar nå’t om det”.

Linda Spåman (till höger) spår Anna-Karin Johansson (till vänster) i tarotkort. Foto: Saga Nyström.

Linda Spåman (till höger) spår Anna-Karin Johansson (till vänster) i tarotkort. Foto: Saga Nyström.

Dokumentärfilm om The New Yorker

Kvällens stora huvudattraktion var såklart dokumentärfilmen Very Semi-Serious om tidningen The New Yorker. Filmen handlade till stor del om de olika serietecknare som blivit publicerade i The New Yorker genom tiderna. Dit hör Roz Chast, Emily Flake och Farley Katz, för att nämna några. När filmen var slut frågade jag en av besökarna, P. G. Lidström, vad han tyckte om filmen.

”Det var en fin utställning och filmen var intressant och rolig”. Han var överraskad att det var så många tecknare som skickat in illustrationer till The New Yorker, ”och så var det roliga illustrationer också”.

P. G. Lidström var nöjd med filmen och utställningen på Doc Lounge. Foto: Saga Nyström.

P. G. Lidström var nöjd med filmen och utställningen på Doc Lounge. Foto: Saga Nyström.

Malin Nordström berättar om Doc Lounge

Malin Nordström är en av arrangörerna till Doc Lounge i Göteborg. Foto: Saga Nyström.

Malin Nordström är en av arrangörerna bakom Doc Lounge i Göteborg. Foto: Saga Nyström.

Slutligen innan Doc Lounge stänger får jag prata med en av initiativtagarna bakom eventet, Malin Nordström.

”Doc Lounge är ett koncept som finns på flera orter i Sverige och det startade 2007”, berättar hon. ”I Göteborg har det funnits i typ fem år och vi har visat dokumentärfilm på Bengans i två år”.

Vill man veta mer om kommande arrangemang på Doc Lounge rekommenderas doclounge.se och för er som var sena till partyt och vill se filmen i efterhand, finns mer info på verysemiserious.com. Där kan man också se en trailer om filmen.