Generic filters
Exact matches only

Fakta

Blårockarna: Gömstället Blårockarna: Gömstället
Av: Författare: Raoul Cauvin
Tecknare: Willy Lambil
Omfång: 52 sidor i färg
Format: Häftad, mjuka pärmar
Utgivare: Mooz Förlag
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789187871092
Betyg:

Blårockarna: Gömstället

Böcker

Blårockarna är en komisk äventyrsserie från Belgien om ett gäng nordstatssoldater under Amerikanska inbördeskriget. Serien har getts ut sporadiskt här i Sverige sedan 1970-talet; först av Semic, sedan av Carlsen och numera av nyetablerade Mooz Förlag, dotterbolag till danska förlaget Zoom.

Det är inte lätt att göra komik av krig, men jag tycker nog att Cauvin och Lambil har lyckats rätt bra med den saken. Svenska 91:an handlar förvisso också om soldater, men där handlar det mest om livet på luckan och övningar. I Gömstället får Butch och Chester ta över befälet för en liten pluton med frivilliga som ingen annan vill ta sig an, just som sydstatsarmén attackerar. Regelrätta strider utbryter, men ingen kommer till någon riktig skada, trots gevärs- och artillerield.

Till viss del handlar det även här om livet på luckan, men en stor del av komiken ligger i själva stridigheterna. Historien är lättsam och känns väldigt europeisk (läs: fransk) i sin uppkäftighet gentemot auktoriteter och driften med krigets oskrivna lagar. Albumet är lättläst, men lämnar inget större avtryck efter sig.